Categorieën Baby spamhomepage

5 sporten die je nog prima kan doen als je zwanger bent

“Zwanger zijn staat gelijk aan de prestatie van een topsporter.” Dat zijn niet mijn woorden, maar die van mijn gynaecoloog. En als een dokter het zegt, dan is het waar. Niet iedere zwangere dame gedraagt zich echter als een topsporter. Dat is zonde, aangezien je straks de grootste prestatie van je leven moet leveren. Deze 5 sporten dragen een steentje bij aan jouw ‘topsportcarrière'. 

Aangezien ik best stond te kijken van de opmerking van mijn dokter, legde hij uit wat hij bedoelde. Het hart van een zwangere vrouw moet veel harder werken dan normaal. Er moet immers nieuw leven worden gemaakt. Dit is ook de reden dat je zo snel buiten adem bent en niet meer huppelend een trap op komt.

Iedere vezel in je lijf

Je zou zeggen dat zwanger zijn an sich al voor genoeg sport zorgt, maar dat is dus niet waar. Sterker nog, het is heel belangrijk dat je tijdens je zwangerschap gewoon doorgaat met bewegen. Zo voorkom je dat je onnodig aankomt (en dan bedoel ik natuurlijk niet het gewicht van de baby) en dat je conditie hard achteruit gaat. Dat laatste kan je al helemaal niet gebruiken aangezien je tijdens de bevalling elke vezel in je lijf nodig hebt om die kleine eruit te krijgen.

Iedere dag een fanatiek potje voetballen zit er misschien niet meer in, maar met deze 5 sporten kom je ook prima aan voldoende beweging.

1. Wandelen

Ik wandel iedere dag anderhalf tot twee uur met Toeter (‘s ochtends een half uur en ‘s middags de rest) en dat gaat nog steeds prima. Oké, ik ben iets minder snel, maar het gaat erom dat de meters gemaakt worden. Een dolenthousiaste, loodzware golden retriever kan ik je iets minder aanraden, maar zelfs met zo'n blij beest aan je arm is wandelen heerlijk ontspannend.

2. Yoga

Iedere vrijdag rol ik mijn handdoekje uit en plof ik neer tussen de andere puffende vrouwen. Het mag dan een grappig gezicht zijn, 10 dames die erbij liggen als een aangespoelde walrus, maar hard werken is het in ieder geval. Er wordt niet alleen gefocust op de ademhaling, maar ook op het opbouwen van de juiste spieren. Daarnaast vind ik het enorm ontspannend om op deze manier bezig te zijn met Erwtje.

3. Zwemmen

Zwemmen is perfect voor als je je even niet zo zwaar en lomp wilt voelen. In het water ben je namelijk gewichtsloos. Heerlijk om het gewicht van je buik even niet te voelen! Meteen aan de slag gaan met 30 baantjes trekken is wat overdreven, maar zwemmen is wel heel goed voor je conditie en je spieren. Er zijn diverse zwembaden die speciale klasjes hebben voor zwangere vrouwen. Je leert er veel over hoe je kunt ontspannen en je krijgt verschillende oefeningen mee.

4. Fietsen

Sinds ik zwanger ben, fiets ik eigenlijk steeds meer. Het is namelijk een van de makkelijkste manieren om een beetje extra beweging te pakken. Daarnaast hoeft fietsen ook niet zo zwaar te zijn, zolang je alle heuvels en windkracht 8 of meer probeert te omzeilen.

5. Fitness

Voordat er een klein Erwtje in mijn buik groeide, deed ik 3 tot 4 keer per week aan (zware) krachttraining. Ik vond (en vind!) het heerlijk om me met dumbells in het zweet te werken. Heel zwaar zijn mijn gewichten op dit moment niet meer, maar nog steeds doe ik veel oefeningen die ik toen ook deed. Je biceps en triceps kan je namelijk nog gewoon trainen, net als je bil-, been- en rugspieren. Waar je mee moet uitkijken, zijn je buikspieren. Het wordt afgeraden deze te trainen, omdat anders de kans bestaat dat ze na je zwangerschap niet meer mooi terug veren.

En hardlopen dan?

Er zijn heel veel dames die tot ver in hun zwangerschap gewoon hardlopen. Bij mij was dat al snel geen optie meer, omdat ik de eerste 4 maanden zwaar misselijk was, en daarna bij elke stap een baby op mijn blaas voelde dansen. Het kan geen kwaad om te rennen, maar je moet wel goed op je bloeddruk letten. Als je echt kapot bent na het hardlopen, kan het zijn dat je bloeddruk stijgt en daar heeft je kleine wel last van. Luister dus goed naar je lichaam!

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden