Zeg #fitmom Joelle, hoe doe jij dat toch?

Ik móést gewoon een kijkje nemen toen ik het instagramaccount ‘Dumbells ‘nd Diapers‘ voorbij zag komen. Achter zo'n briljante naam zat ongetwijfeld een super fit persoon. En ik werd niet teleurgesteld. Integendeel zelfs, ik maakte kennis met de knappe en oersterke Joëlle. Na haar tweede zwangerschap ging het roer om en viel zij maar liefst 20 kg af. Deze powervrouw is nog lang niet klaar en ik weet zeker dat ze met dit interview heel wat dames weet te motiveren. Girlpower ten top! 

Gab: Hoe vaak was jij met sport bezig voordat je zwanger werd en wat deed je?

Joelle: Ik heb eigenlijk mijn hele leven wel gesport, maar echt fanatiek kon je dit niet noemen. Voor mijn zwangerschappen softbalde ik twee keer in de week, maar dit was niet op een erg hoog niveau. Ik deed het meer voor de gezelligheid dan voor de beweging.

Voor- en nafoto's, ik hou ervan. Wat een verschil!

Ben je tijdens je zwangerschappen bezig geweest met het feit dat je aankwam en met sporten? Of heb je het tijdens deze periode losgelaten?

Tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik hier totaal niet mee bezig geweest. Ik zag mijn zwangerschap zelfs meer als een vrijbrief om maar te kunnen eten wat ik wilde, want ‘dik werd ik toch wel’. Tijdens mijn tweede zwangerschap was ik er wel iets meer mee bezig, maar at ik evengoed wel vooral waar ik gewoon trek in had. Pas aan het einde van mijn tweede zwangerschap kwam het besef dat ik écht heel dik was. Ik was er toen ook zo klaar mee!

Wanneer ging bij jou de knop om en dacht je: zo kan het niet langer?

Eigenlijk was ik er al tijdens de laatste paar weken van mijn tweede zwangerschap erg mee bezig dat het straks toch echt wel anders moest. Toen mijn jongste 10 weken oud was is de knop pas écht om gegaan.

Hoe heb je dit precies aangepakt?

Ik heb mij aangemeld voor Personal Body Plan en ben onder begeleiding van een online coach aan de slag gegaan. Ik viel in een half jaar de eerste 10 kilo af. Ik begon mijn eten te tracken en maakte bewuste keuzes in wat ik at. Ook maakte ik kennis met krachttraining. Nadat ik dit een half jaar gedaan had, ben ik verder gegaan onder begeleiding van mijn zwager, Ed van Physique Innovation. Hij leerde mij kennismaken met een hele andere manier van trainen; progressive overload. Bij elke oefening die je doet heb je een target voor het aantal reps dat je wilt behalen. Je traint tot falen, dus tot je écht niet meer kan. Kom je boven je target van reps uit, dan moet je de volgende keer trainen met een zwaarder gewicht. Doordat je altijd tot het gaatje gaat, zal je lichaam zich aanpassen, zodat je tijdens je volgende training weer zwaarder kunt trainen en je dus alles uit je training kunt halen. Ook ging hij mee de sportschool in, om er zo zeker van te zijn dat ik de oefeningen wel goed uitvoerde.

Hoe combineer je het sporten met je kindjes?

Joelle in actie

Ik train elke maandag- en dinsdagavond, donderdagmiddag en zaterdagochtend. Maandag, dinsdag en zaterdag train ik op de momenten dat mijn vriend thuis is. Ik ben zelf op maandag en dinsdag vrij van mijn werk, dus daarom kan ik zonder schuldgevoel mijn kinderen achterlaten, dit geldt natuurlijk ook voor de zaterdag. Ik heb ze tenslotte de hele dag al om mij heen (gehad)! Op donderdagmiddag train ik vanuit mijn werk. De kinderen zijn op dat moment nog bij mijn schoonouders en hebben er op deze manier ook geen ‘last’ van dat ik weer weg ben om te trainen. Verder vind ik het fijn dat ik op vaste momenten train, omdat het zo meer een gewoonte geworden is. De kinderen weten niet beter en daarom is het ook niet gek als ik ga trainen op die momenten.

Welke verschillen ervaar jij tussen je lichaam nu en het lichaam dat je had voor de zwangerschap?

Ik ben nu veel fitter dan ik ooit ben geweest! Doordat ik meer dan 20 kg minder hoef mee te sjouwen, heb ik veel meer energie. Wel is de huid bij mijn buik wat slapper, hangen m’n borsten wat meer en moet ik niet gaan touwtje springen als ik niet van te voren even naar het toilet ben geweest, maar dat nemen we voor lief, haha!

Hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft?

Ik maak elke 4 weken foto’s van mijn lichaam; voor-, zij- en achterkant. Op deze manier zie je de veel beter het verschil dan wanneer je alleen op de weegschaal gaat staan. Dat cijfertje op de weegschaal kan per dag een kg of soms wel 2 verschillen! Verder bouw je ook spiermassa op, waardoor het op de weegschaal lijkt alsof je stilstaat, maar in werkelijkheid veel slanker en/of strakker wordt.

Verder vind ik het heel fijn om met mijn zusje en zwager te praten over mijn vooruitgang. Wanneer ik me even niet gemotiveerd voel, weten zij altijd wel iets te zeggen waardoor ik weer zin heb om de draad op te pakken.

Zijn er sportieve mama's waar jij zelf tegenop kijkt? Zo ja, wie en waarom?

Ik heb niet echt sportieve mama’s waar ik tegenop kijk! Ik heb respect voor elke sportieve mama, want het is niet niks om een sportief leven te combineren met (kleine) kinderen die ook veel aandacht van je vragen.

Welke tips heb jij voor (kersverse) moeders die weer back in shape willen komen?

Geloof in je zelf en neem er de tijd voor. Wanneer jij er keihard voor werkt, komt het echt goed! Verwacht niet dat je binnen een paar maanden weer back in shape bent, maar trek er gerust een jaar of twee vooruit. Elke weg heeft wat hobbels, dus ook de weg naar een fit leven. Accepteer dit, je bent tenslotte ook maar een mens. Geef de moed niet op op dit soort momenten, maar geniet er van en pak de draad gewoon de dag erna weer op!

En dan nu de finale vraag… en het is een lastige! Nooit meer lekker eten of nooit meer sporten?

Oei… Dat is inderdaad een lastige! Ik denk dat ik dan toch voor nooit meer sporten ga. Ik hou echt te veel van lekker eten, haha! Sporten vind ik ook heerlijk om te doen (ja echt, het is een verslaving), maar eten staat toch wel op nummer één.

Bedankt dat je mee wilde doen aan mijn #fitmom reeks, Joëlle! Je antwoorden zijn goudeerlijk en enorm motiverend! 

Zie jij jezelf ook wel schitteren op deze plek? Neem dan contact met me op of laat hieronder een berichtje achter. 

Alle foto's zijn eigendom van Joëlle en mogen niet zonder haar toestemming worden gebruikt. 

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

10 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden