Zeg #fitmom Felien, hoe doe jij dat toch?

Ik vind crossfitters stiekem helden, helemaal als het mama's zijn. Krachttraining is leuk, maar Crossfit is next level. Felien is zo'n powervrouw. Voor haar zwangerschap was zij bijna de hele week met sporten bezig en na haar bevalling wilde ze daar stug mee doorgaan. Totdat een chronische blessure het feest verstoorde. De handdoek in de ring gooien zit echter niet in haar aard en daarom bikkelt #Fitmom Felien gewoon door. Dan ben je pas echt een inspiratie voor anderen! 

G. Hoe vaak was jij met sport bezig voordat je zwanger werd en wat deed je?

F. Voordat ik zwanger werd, trainde ik 5 a 6 keer per week:

  • Maandag: fundamentals + wod
  • Dinsdag: Gymnastics
  • Woensdag: Fundamentals + wod
  • Donderdag: Fundamentals + wod
  • Vrijdag: Zwemmen inclusief wod
  • Zaterdag: Intensieve wod
  • Zondag: Af en toe Yoga
Ben je tijdens je zwangerschap(pen) bezig geweest met het feit dat je aankwam en met sporten? Of heb je het tijdens deze periode losgelaten?

Mommy power!

Ik ben tijdens mijn zwangerschap bewust bezig geweest met voeding. Ik at altijd al gezond en dit heb ik doorgezet tijdens mijn zwangerschap. Ik heb mijn hoeveelheid wel verhoogd in de loop van mijn zwangerschap omdat ik meer behoefte had aan voeding. Ik heb vooral geluisterd naar mijn lichaam. Omdat ik ben blijven sporten, verbrandde mijn lichaam ook veel energie. Ik ben in totaal 12 kg aangekomen. Dit was volgens de gynaecoloog perfect, aangezien ik na mijn bevalling ook borstvoeding wilde geven.

Je hebt momenteel een blessure waardoor je niet aan sporten toekomt. Hoe probeer je toch zo actief mogelijk te blijven om bijvoorbeeld je energie kwijt te kunnen?

Tijdens mijn zwangerschap heb ik geen lichamelijke klachten gehad en heb ik, door goed naar mijn lichaam te luisteren, pijnvrij kunnen sporten. Uiteraard moest ik wel afbouwen. Mijn dochter lag in een stuit, waardoor ik een keizersnee bevalling heb gehad. Ik wist dat het herstel hierdoor langer zou gaan duren. Na ongeveer 3 maanden ben ik langzaam weer begonnen met sporten, maar dit voelde gelijk al niet fijn. Ik had vooral veel pijn in mijn rug en in mijn bekken. Inmiddels ben ik bij meerdere therapeuten geweest, maar niemand kan mij tot nu toe van de klachten afhelpen. Binnenkort start ik met een revalidatie programma in het Militair Revalidatiecentrum in Doorn (ik ben militair). Mijn lichaam reageert continue anders op oefeningen. Soms kan het pijnvrij en heb ik de volgende dag klachten en soms heb ik op het moment zelf pijn. Hierdoor ben ik nog altijd zoekende wat ik wel en niet kan. Door mijn drukke baan, de opvoeding van mijn dochter en de zware opleiding die mijn partner nu volgt, heb ik weinig tijd om met de juiste begeleiding buitenhuis te sporten. Ik kies er daarom voor om ongeveer 3 keer per week thuis of op het werk te sporten en dan doe ik voornamelijk workouts met eigen lichaamsgewicht. Hier kan ik mijn energie absoluut niet in kwijt en dit is mentaal te merken. Ik voel mij niet meer zo fit als ik zou willen zijn en dit frustreert me vaak. Ik kijk er enorm naar uit om in Doorn te gaan revalideren en op te trainen naar dat doel waar ik mezelf zie staan: een fitte moeder zijn die mee kan draaien met nationale crossfit wedstrijden.

Hoe combineer je het sporten, als dit gaat vanwege je blessure, met je kindje?

Ik werk op dit moment 4 dagen per week als teamleider binnen de Koninklijke Marechaussee. Op mijn werkplek heb ik de mogelijkheid om gebruik te maken van een fitnesscentrum. Dit doe ik dan ook met regelmaat wanneer ik dit kan plannen naast mijn drukke baan. Ook doe ik thuis vaak workouts in de avonduren, als onze dochter op bed ligt, met de materialen die we hebben aangeschaft. Ik moet creatief omgaan met de tijd die ik heb, aangezien mijn partner veel weg is i.v.m. zijn opleiding en de opvoeding bijna volledig bij mij ligt.

Welke verschillen ervaar jij tussen je lichaam nu en het lichaam dat je had voor de zwangerschap?

Mijn lichaam was voor de zwangerschap sterk, stabiel en ik herstelde snel van pijntjes/blessures. Na mijn zwangerschap en de operatie heb ik ervaren dat mijn lichaam er echt een ‘tik’ aan heeft overgehouden. Voor mijn zwangerschap had ik al een zwakke rug. Dit komt mogelijk uit mijn turnverleden. Na mijn zwangerschap is dit verergerd en ben ik nu beperkt in mijn sport. Uiteraard heeft dit te maken met je mentale situatie en je leefstijl, wat nu voor mij is veranderd. Als je wilt presteren moet alles kloppen en moet je je goed aan je planning houden. Dit is voor mij nu erg lastig. Ik focus mij dan ook op mijn revalidatie en op de periode (na de zomer) dat het in privé tijd weer beter te combineren valt.

Hoe zorg je ervoor dat als je straks weer kan sporten, je gemotiveerd blijft?

Ik moet voor mijzelf doelen gaan stellen en mij bijvoorbeeld gaan inschrijven voor een wedstrijd. Wanneer ik dit doe en mijn tussentijdse doelen worden behaald, blijf ik gemotiveerd om te werken aan mijzelf. Daarnaast weet ik ook dat het je een mentale boost geeft als je je fit voelt en dat gevoel is verslavend (in goede zin). Het sporten moet een ‘way of life’ zijn en niet incidenteel worden.

Zijn er sportieve mama's waar jij zelf tegenop kijkt? Zo ja, wie en waarom?

Ik vind het enorm knap hoe dames als Annemieke van der Waals en Donna Bliek hun gezinsleven kunnen combineren met hun sport en dan ook nog goede prestaties behalen. Uiteraard hebben zij de mogelijkheid om in eigen box te trainen, maar voor mij zijn zij wel een voorbeeld voor het feit dat je, ook na meerdere zwangerschappen, fit kan worden en op wedstrijd niveau kan terug komen.

Welke tips heb jij voor (kersverse) moeders die weer back in shape willen komen?

Mijn tip is; luister heel goed na je lijf, bouw het goed op en zorg voor een juiste planning (vaste sportmomenten) inclusief een juiste leefstijl (voeding, rust, etc.) . Stel weer nieuwe doelen waar je energie van krijgt en onderschat jezelf niet. Ze zeggen dat je na je zwangerschap sterker terug kan komen! En daar ga ik nog steeds vanuit.

En dan nu de finale vraag… en het is een lastige! Nooit meer lekker eten of nooit meer sporten?

Uiteraard kan je intens gelukkig worden van lekker eten, maar ik zou toch kiezen voor nooit meer lekker eten. Gezond eten en sporten is cruciaal voor een beter en langer leven waarin je je mentaal goed voelt!!

Onwijs bedankt voor je inspirerende woorden, Felien. Ik heb enorm veel respect voor je doorzettingsvermogen en ik hoop dat de revalidatie in Doorn aanslaat. 

Alle foto's zijn eigendom van Felien en mogen niet zonder haar toestemming worden gebruikt.

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden