Discipline voor dummy’s: 5 tips waardoor je nooit meer nee zegt

Vroeger had ik echt de ruggengraat van een amoebe. Zodra het regende, kwam ik niet meer van de bank af. Of het was te donker, te koud, te warm of gewoon niet het juiste moment. You name it en ik gebruikte het als excuus. Maar ja, toen ik doorhad dat ik daardoor niet echt het figuur kreeg dat ik wilde, ging er een knop om. Niet in 1 keer, zelfs niet in 10 keer, maar langzaam kreeg ik het ook: discipline. En met deze 5 tips zeg jij ook nooit meer nee. 

1. Verwacht niet teveel van jezelf

Kijk, meteen een goede om mee te beginnen toch? Discipline is leuk, maar meteen vol gas gaan zorgt alleen maar voor tegenzin. Babysteps is het toverwoord, helemaal als je een beetje ruggengraat wilt kweken. Verplicht jezelf dus niet om 5 keer per week te sporten, maar start lekker met 1 keer. Lukt dat goed? Ga dan naar 2 keer, net zolang totdat je op het gewenste aantal zit.

2. Hou je doel voor ogen

Ooit, lang geleden, had ik het idee om mee te doen aan een bikini fitness wedstrijd. Dat heb ik inmiddels laten varen, omdat het niet helemaal realistisch is (zie ook puntje 1). Ik heb echter wel een bepaald doel voor ogen waar ik naar streef en dat doel behaal ik alleen maar als ik discipline heb.

3. Kijk naar wat je kan

Ik heb dan wel een doel, maar ik kijk ook naar wat ik kan. Door mijn zwangerschap heb ik mijn ‘idealen' een beetje bijgesteld, aangezien er hierdoor flink wat factoren zijn veranderd. Mijn hormomen zijn compleet van slag, mijn lichaam is veranderd en zelfs de manier waarop ik op bepaalde voedingsmiddelen reageer, is anders ten opzichte van voor mijn zwangerschap. Een bikini fitness model zoals in puntje 2? Niet meer te doen. Vrolijk en gelukkig in een kerstjurk? Check!

4. Positiviteit is belangrijk

Ik heb de neiging om mezelf heel erg naar beneden te halen als het niet goed gaat. Toen ik na de bevalling voor het eerst gewogen werd in de sportschool, voelde ik me afschuwelijk. Dit was zo niet wat ik voor ogen had voor mezelf. Wat ik even vergat, was dat ik 6 weken ervoor een kind op de wereld had gezet. En daarnaast keek ik ook helemaal niet naar het feit dat ik binnen anderhalve maand alweer in de sportschool stond. Discipline is niet altijd het uiterste vragen van jezelf, maar ook met een positieve blik bekijken wat je allemaal doet.

5. Het gaat niet altijd goed

Soms zit het gewoon tegen. Je bent ongesteld, je hebt last van spierpijn, of die rotsfeer op werk begint zwaar te wegen. Dat geeft niet, het gaat niet altijd goed. Maar weet je wat nu belangrijk is? Dat je niet opgeeft. 1 stuk chocolade eten betekent niet meteen het einde van je gezonde levenstijl en 1 keer sporten overslaan geeft je geen vrijbrief voor de rest van de week.

Vergeet niet dat je sowieso een topper bent! Welke tip voor een flinke berg discipline weet jij nog? 

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

10 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden