Categorieën Eten is liefdehomepage

Zoveel bizar veel invloed hebben jouw eetpatroon en je hormonen op elkaar!

Door Google Analytics weet ik dat 80% van mijn bezoekers uit vrouwen bestaat. Dit artikel zorgt ervoor dat dit op korte termijn waarschijnlijk 100% wordt. We gaan het namelijk over hormonen hebben. Jawel, mannen, hormonen. Dat zijn die verschrikkelijke dingetjes die er onder andere voor zorgen dat je vrouw 1 keer per maand in een monstertje verandert. En die dus ook heel erg beïnvloedbaar zijn door wat je eet. Hoe precies? Nou, zo erg dat ik zeker weet dat je na het lezen van dit artikel heel anders naar jouw eetpatroon kijkt. 

Belangrijk is om te weten wat hormonen precies zijn. In Jip-en-Janneketaal uitgelegd: hormonen zijn vrachtwagentjes met boodschappen die door je lichaam crossen. Ze hebben op zo'n beetje alles invloed: hoe lang je wordt, wat je humeur is, hoe je stofwisseling werkt en natuurlijk zijn ze ook seksueel gezien onwijs nuttig.

Je hormonen uit balans

Eigenlijk zitten hormonen nooit stil. Dat zou ook niet handig zijn, aangezien ze in perfecte balans moeten blijven. Op het moment dat een vrouw ongesteld moet worden, zijn ze echter uit evenwicht. De oestrogeen daalt als een malle en de progesteron stijgt juist. Hierdoor voel jij je humeurig, chagrijnig, hongerig en heb je zin om je man neer te slaan. Kan je niets aan doen, het zijn je hormonen.

Van het padje af

Als de vrachtwagens met boodschappen de verkeerde afslag in je lichaam nemen, kan er nog veel meer uit balans raken. Insuline is zo'n hormoon waardoor je lichaam bijvoorbeeld helemaal van slag raakt als het niet op het juiste niveau is. Zodra er teveel of te weinig insuline aanwezig is, raakt je hormoonhuishouding compleet van het padje af. Een chronisch te hoog insuline niveau kan worden veroorzaakt door de inname van veel geraffineerde suikers en snelle koolhydraten en zorgt voor teveel buikvet, eeuwige honger, veel dipjes en overgewicht. Jij denkt dat je gewoon niet lekker in je vel zit, maar het zou zomaar door je van slag geraakte hormonen kunnen komen.

Schildklierhormonen

Aan een te hoog insuline niveau kan je over het algemeen iets doen (mits je geen suikerziekte hebt natuurlijk), maar er zijn ook hormonen waar je zelf weinig invloed op hebt. Het schildklierhormoon is hier een van. Normaal gesproken zorgt het voor een goede stofwisseling, maar als het uit balans is, kan het zomaar zijn dat hij te traag werkt. Je vrachtwagentjes drukken het gaspedaal dus niet goed genoeg in! Een langzame stofwisseling kan als gevolg hebben dat je niet afvalt, hoe hard je ook je best doet. Ook kan je je moe voelen, niet helemaal fit en zelfs een beetje futloos.

Een goede tip is om in dat geval eens goed naar je voedselinname versus je sportgedrag te kijken. Soms eet je te weinig ten opzichte van hoeveel je sport en daar raakt het hormoon van slag van. Mocht je er echt veel last van hebben, dan is een bezoekje brengen aan de dokter geen gek idee.

Boosdoener

Hormonen zijn lastige dingen en je kan er ook lang niet altijd iets aandoen op het moment dat ze niet in balans zijn. Het is echter wel altijd een goed idee om eens kritisch naar je eetpatroon te kijken. Eet je veel suikers, zoals kant-en-klare muesli, snoepjes of ontbijtkoek? En geniet je vaak van een witte bolletje dat voornamelijk bestaat uit snelle koolhydraten? Hormonen reageren hier sterk op. Een van die hormonen die hierdoor van slag raakt, is testosteron. Als het niveau van dit hormoon te hoog is, kan het zijn dat je lichaam teveel talg aanmaakt, wat weer zorgt voor een vette huid en ontstekingen die tot puistjes kunnen leiden.

Dit is een van de redenen waarom ik, samen met mijn partner in crime Mareike, volgende week een suikervrije challenge ga doen. 5 dagen lang laten we alle suikers (daar waar mogelijk) staan. Ik ben benieuwd of ik verandering merk. Krijg ik een betere huid en voel ik me gezonder met minder dipjes?

Uiteraard vind je daar volgende week op Gezond met Gab een uitgebreid verslag over!

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden