Eten is liefde

Hoeveel water moet je drinken tijdens een hittegolf?

Hoeveel water moet je drinken tijdens een hittegolf? Nu de temperaturen in ons land de 30 graden ruim passeren, is dit geen onterechte vraag. Het is behoorlijk zweten geblazen! 

In Nederland heb je drie weertypes: de mussen vallen dood van het dak, je moet op zoek naar je moonboots of het wordt tijd om je rubberboot op te blazen en zandzakken voor de deur neer te leggen. Meer omstandigheden lijken wij niet te kennen. Mij hoor je niet klagen, ik vind het op een gekke manier wel charmant. Maar je lichaam raakt er behoorlijk van in de war. Hoe zit het bijvoorbeeld met je vochtbalans nu het zo warm is? 

Hitteplan

Inmiddels heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het Hitteplan weer uit de kast getrokken. Hierin staat dat je je niet overmatig moet inspannen, goed op bejaarden en huisdieren moet letten en bovenal genoeg moet drinken. Maar hoeveel is ‘genoeg'? Zijn dat 5 glazen per dag of juist in een uur? Ik zocht het voor je uit!

Met of zonder bubbels: water is altijd een goed idee!

Hoeveel water moet je drinken tijdens een hittegolf? – Zet je kannetje maar klaar!

Ik kom maar meteen met het verlossende antwoord. Volgens het RIVM drink je ‘genoeg' op het moment dat je urine een mooie, lichtgele kleur heeft. Te donker is niet goed, want dan neem je te weinig vocht tot je. Heel helder is ook weer een slecht teken, omdat je jezelf dan te goed aan het doorspoelen bent. Over het algemeen komt ‘genoeg' neer op een glas of anderhalf per uur. Daarmee zou je op minimaal 2 liter water per dag uitkomen.

Door de warmte zweet je veel waardoor je ook op andere manier vocht verliest dan normaal. Merk je nou dat je bijzonder weinig plast? Gooi er dan nog een glaasje tegenaan.

Het wordt ook tijd om je zorgen te maken als je duizelig wordt, erg vermoeid raakt, concentratieproblemen ervaart of hoofdpijn krijgt. Dit zijn namelijk allemaal tekenen van (beginnende) uitdroging. Merk je dat je hier last van krijgt? Ga dan direct zitten en geniet van een paar flinke slokken heerlijk, koud water.

Dus water is alles wat je nodig hebt tijdens een hittegolf?

Niet helemaal. Als je veel zweet, verlies je niet alleen vocht, maar ook allerlei mineralen en zouten die je eigenlijk wel nodig hebt. Zorg er dus voor dat je ook deze stoffen aanvult. Dit hoeft niet per se met zoete frisdranken, vruchtensappen en zakken chips. Als je gezond eet, moet het voldoende zijn.

Echter, bij veel mensen, zoals bij mij, vermindert de eetlust zodra de temperatuur oploopt. Houd er dus rekening mee dat je voldoende voeding tot je blijft nemen en dat wat je eet, ook echt voedzaam is.

Eet dus regelmatig iets met veel voedingsstoffen. Denk hierbij aan bananenbrood (veel natuurlijke suikers) of een cracker met kipfilet en hüttenkäse (zout). Salades zijn natuurlijk ook altijd goed!

Maar water is zo saai

True story. Alleen water gaat ook vervelen. Je kan eens gek doen door een flinke kop thee te drinken, maar op een gegeven moment komt ook dat je neus uit. Foodness voelt je pijn en heeft een aantal zeer lekkere, gezonde drankjes voor je op een rij gezet.

Zo, nu moeten we de warmte wel zien te overleven. Heb jij ook nog een goede ‘vochtbalans'-tip?

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden