Categorieën Eten is liefdehomepage

Gezond èn goedkoop eten? Met deze 5 regels lukt het jou ook!

Het meest genoemde argument waarom mensen niet gezond eten, is omdat ze het zo duur vinden. En daar is geen woord aan gelogen: groenten en fruit kunnen ook heel erg duur zijn. Kijk maar eens wat je voor een bakje verse blauwe bessen, de fitgirl snack van het moment, neerlegt. Een huis kopen is in deze tijd nog beter te doen. Gelukkig hoeft het allemaal helemaal niet zo duur te zijn. Je moet jezelf alleen aan deze 5 regels houden. 

Als je naar de supermarkten kijkt, lijken zij het ongezonde eten juist te stimuleren. Voor een kilo aardappelen betaal je anderhalf tot 2 euro, terwijl je een flinke baal patat voor € 0,99 op de kop tikt. En je koopt 20 frikadellen voor de prijs van 1 kipfilet. Wanneer je weinig geld te besteden hebt, is die keuze natuurlijk snel gemaakt.

Gelukkig komen veel winkels je nu een beetje tegemoet door ook ‘mislukte' producten aan te bieden. Denk hierbij aan een kromme komkommer, een paprika met een bochel of een misvormde appel. Voor de smaak hoef je het niet te laten en eerlijk is eerlijk: dergelijke mankementjes doen het ook goed op Instagram!

5 regels om gezond èn goedkoop te eten

Deze mooie foto komt van Jerzy Gorecki (pixabay)!

Zonder gekheid, het is echt mogelijk om gezond èn goedkoop te eten zonder al te veel geld uit te geven. Je moet je alleen aan de volgende 5 regels houden:

  • Eet groenten en fruit van het seizoen. – Hoeveel trek je ook hebt in aardbeien, in de winter zit dat er gewoon niet in. Die krengen kosten een vermogen! Appels daarentegen zijn wel goed te betalen, net zoals mandarijnen. Spruiten zijn helemaal winters en ook alle stamppotten zoals boerenkool en hutspot, kan je voor een prikkie oppikken. Het levert je, zonder overdrijven, een 2 keer zo slank kassabonnetje op als je let op het seizoen.
  • Ga naar de markt. – Sinds we verhuisd zijn, kom ik er niet meer zo vaak, maar in Rotterdam bezochten we iedere week de markt op het Afrikaanderplein. Je kocht er 10 paprika's voor 1 euro, een kilo prei voor de helft en zoveel fruit voor een lage prijs dat we regelmatig de helft weggaven omdat we toch niet opkregen. Overigens geldt ook hier weer: let op het seizoen.
  • Koop geen voorverpakte producten meer. – Oké, ik beken direct: ik koop altijd de voorgesneden pompoen omdat ik het haat om zo'n pompoen te slachten. Je betaalt echter 2 keer zoveel voor de helft van het product. Super zonde natuurlijk! Dus hop, gewoon zelf aan de slag. Rasp die wortel, snijd de broccoli in stukken, snipper je ui. Het scheelt zoveel geld.
  • Ga op zoek naar de plaatselijke hotspots. – Hier ‘op het dorp' (want ik woon niet in een dorp, maar op) hebben we een groentewinkel waar je heel goedkoop kan shoppen. Je moet af en toe even zoeken, maar als je je best doet, heb je de hele week groenten en fruit voor nog geen € 10,-.
  • Wees niet bang voor diepvriesproducten. – En nee, dan heb ik het niet over patatjes, ijsjes en kroketten, maar over de groenten en fruit die diep ingevroren op je liggen te wachten. Een bevroren wortel bevat (bijna) namelijk net zoveel goede eigenschappen als een verse. Bijkomend voordeel: het is vaak een stuk goedkoper. De structuur is iets anders, maar je eet wel voor weinig monnies lekker ‘vers'!

Denk je dat het jou met deze tips lukt om gezonder te eten? Ik ben benieuwd! 

Gabriella

Bekijk de berichten

    • Dat is een goede inderdaad! In Rotterdam ging ik daar ook weleens heen. In het dorp waar ik nu woon, kennen ze die nog niet... Bedankt voor de tip!

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden