Categorieën Diner

Rode curry met pompoen

Dit is het eerste recept wat ik gemaakt hebt uit het SLA-boek en het is altijd mijn favoriet gebleven. Het is zo ontzettend lekker! Er zitten heel veel ingrediënten in waar ik zelf nooit voor zou kiezen (limoenblaadjes, anyone?), maar ik vond het heel erg leuk om te proberen. Het is echter geen recept voor de luie kok – je staat een ruim uur in de keuken.

Omdat niet alle dingen hier in dit mooie boerendorp te krijgen zijn, heb ik van het recept van Sla mijn eigen versie gemaakt. Het is voor vier personen dus ik had na afloop (wij hebben hier met 2 personen van gegeten) nog een goed gevulde schaal voor in de vriezer. 

Ingrediënten

Je staat er even voor in de keuken, maar je kan er twee dagen van smullen en het is ongelooflijk lekker!

  • 1 potje zwarte bonen (200 gram)
  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 1 zakje gesneden uien (of 2 a 3 gewone uien)
  • 1 teen knoflook
  • 3 stengels bleekselderij
  • 40 gram gemberwortel
  • 2 eetlepel kokosolie
  • 50 gram Thaise rode currypasta (gewoon te koop bij de AH)
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 theelepel citroengras in poedervorm (of 1 stengel citroengras)
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • 1 zoete aardappel
  • 1 zakje gesneden pompoen (of 1/2 flespompoen)
  • 50 gram cashewnoten
  • 1/2 bosje koriander
  • 1/2 chorizo worst

Iedereen klaar? Bakken maar

  1. Zet voordat je begint met snijden, hakken en proeven, eerst het water op het vuur voor de zilvervliesrijst. Dit heeft vaak wel 20 tot 25 minuten nodig om helemaal gaar te worden. Mocht het eerder klaar zijn, dan kan je het gewoon naast het vuur laten staan met de deksel op de pan
  2. Snijd alles alvast in kleine stukjes. Zo hoef je straks niet opeens snel nog wat te snijden als het eigenlijk al in de pan moet zitten. Ik heb ervoor gekozen om voorgesneden ui en pompoen te nemen (beide groenten haat ik om te snijden), maar als jij het in de ongesneden variant hebt gekocht, moet je die ook niet vergeten.
  3. Verwarm nu de kokosolie in een grote pan en bak hierin de bleekselderij, de uien en de gemberwortel. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  4. Voeg hier de currypasta, de kurkuma en het citroengras aan toe en laat het 2 minuten meebakken met de rest.
  5. Hierna mag je de kokosroom toevoegen en kan je het even 5 minuten rustig laten pruttelen.
  6. Heb je tussendoor ook al een blik geworpen op je rijst? Als deze (bijna) gaar is, kan je het vuur uitzetten en de deksel op de pan doen.
  7. Doe de zoete aardappel en de pompoen bij de (heerlijk ruikende) curry. In het originele recept staat dat deze ingrediënten na 10 minuten beetgaar zouden moeten zijn, maar bij mij duurde dit 20 minuten. Let bij jouw eigen gerecht dus goed op!
  8. Terwijl je curry heerlijk staat te pruttelen en zich aan het ontwikkelen is tot een meestergerecht, snijd jij de chorizo in hele kleine stukjes. In een pannetje bak je dit kort aan, waardoor er een soort crumble ontstaat.
  9. Leg de chorizo op een keukenpapiertje en laat het uitlekken. In hetzelfde pannetje kan je vervolgens de cashewnoten kort verwarmen zodat ze een mooi bruin kleurtje krijgen. Uit eigen ervaring kan ik (helaas) zeggen dat ze best snel verbranden, dus kijk uit dat je straks geen zwarte noten hebt.
  10. Weer terug naar de curry: als je pompoen en zoete aardappelen zo goed als gaar zijn (je vork glijdt er tijdens het prikken gemakkelijk doorheen), mag je de zwarte bonen erbij doen. Laat dit nog een paar minuten staan.
  11. Hak de koriander alvast fijn. Deze gaat straks bovenop je prachtige creatie.
  12. Giet (als je dat nog niet gedaan hebt) de rijst af en leg dit op het bord. Doe er een schep overheerlijke curry overheen, daarna een handje chorizo, een handje cashewnoten en op het laatst een handje koriander. Je mag gaan aanvallen!

Enne… ken ‘ie ook anders?

Sowieso heb ik het recept natuurlijk al iets aangepast. Ik heb er bijvoorbeeld voor gekozen geen rode peper te gebruiken. Zelf houd ik helemaal niet van pittig eten en de rode currypasta zorgt al voor een erg scherpe smaak. Daarnaast heb ik de chorizo toegevoegd. Het oorspronkelijke recept is vegetarisch, maar dan gaat de man des huizes steigeren. Als je geen fan bent van chorizo, kan je ook kiezen voor kipfilet. Als je helemaal geen geen vlees of vis gebruikt, is het recept zelfs veganistisch!

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden