Baby spam

Vliegen met kinderen – 5 tips voor een succesvolle vliegreis

Afgelopen februari zijn we voor het eerst met onze kleine dochter het vliegtuig ingedoken. En eerlijk is eerlijk: ik vind vliegen met kinderen een uitdaging. Man, wat moet je op een hoop dingen letten! Maar met deze 5 tips is die succesvolle vliegreis binnen handbereik.

Toen Mae nog niet geboren was, hadden Wim en ik het gekke idee om rond haar eerste verjaardag een rondreis door Amerika te maken. Dat leek ons wel makkelijk, met zo'n kleintje onder m'n arm.

Er zijn ongetwijfeld ontzettend veel mensen die het tegendeel hebben bewezen en wel met hun kindje een lange vlucht hebben gemaakt, maar ik was toch blij dat ik na een kleine 2 uur het vliegtuig weer uit mocht. De spanningsboog van Mae was echt tot het uiterste opgerekt en door een dreumes van 14 kg op mijn schoot en de achterlijk krappe vliegtuigstoelen van tegenwoordig, had ik geen gevoel meer in mijn benen. Daarom adviseer ik sowieso om eerst voor een bestemming ‘in de buurt' te kiezen en niet direct je billen op een Australisch strand te willen planten.

Mocht je toch een langere afstand op de planning hebben, dan helpen deze 5 tips je bij een fijne vliegreis.

Vliegen met kinderen – hier moet je op letten

1. Bereid je kindje goed voor

Zodra Mae doorhad dat ze het vliegtuig IN moest, zette ze het op een brullen. Die gekke, ijzeren vogel was leuk vanaf een afstandje, maar mooi niet dat ze in zijn buik verdween. Eenmaal binnen zakte de paniek gelukkig snel, maar ik denk dat als we Mae beter hadden voorbereid, we dit hadden voorkomen.

Leg uit wat jullie gaan doen, hoe het vliegtuig eruit ziet en dat je kindje een gordel om moet. Als ze groot genoeg zijn om op hun eigen plek te zitten, is het super leuk om daar een echt ‘troontje' van te maken door ze te vertellen hoe knap ze zijn dat zij daarop mogen zitten.

2. Zorg voor voldoende afleiding

Thuis staat de tv zelden aan, maar voor de vliegreis hebben we toch maar een tablet gekocht. Daar had ik een aantal filmpjes van Nijntje en True opgezet, waar ze de hele reis naar heeft gekeken. Ook haar pop, een kleurboek en stickervel lagen binnen handbereik.

En vergeet de speen niet. Een regelrechte lifesaver.

3. Vraag om een papieren boardingpas voor je kind

Op de heenvlucht ging het nog goed, maar op de terugreis schoot de douanier in de stress. Een papa en mama met een geldige boardingpas, maar een kind dat nergens wordt vermeld. PANIEK! Dus kon ik met Mae uit de rij waar ik al een half uur in stond, om vervolgens weer in de rij voor de check-in balie te staan en daarna weer terug te stiefelen naar de eerste rij.

Dat waren een hoop rijen, een hoop geduld voor Mae en een hoop stress voor mij, omdat de minuten langzaam wegtikten. Het is niet bij iedere vliegmaatschappij verplicht om een boardingpas voor je kindje te hebben, maar als ik jou was zou ik hem voor de zekerheid gewoon vragen bij het inchecken. Better safe than eindeloos wachten op een mevrouw met regelwoede.

4. Bereid een noodgevallentas voor

Vliegen met kinderen kan soms best vies verlopen. Denk aan spontaan optredende misselijkheid, spuitluiers en plakhandjes. Wij hadden te maken met de grootste snottebel ever.

Gelukkig had ik een pak snoetenpoetsers in mijn noodgevallentas gestopt, samen met een paar extra luiers, een tweede set kleren, pleisters en een spuugzakje. Je sjouwt wat extra mee, maar beter dat dan dat je de rest van de reis rondloopt met een baby die tot op haar rug geel is van de poep.

5. Trek de portemonnee voor een goede stoel

Op korte vluchten maakt het niet zo uit, maar als we wel naar Amerika hadden gevlogen, betaal ik met liefde € 20,- meer voor een goede stoel met extra beenruimte. Zo voorkom je dat je kindje (per ongeluk) tegen de stoel van je voorganger aanschopt en zelf zit je ook wat fijner.

Daarnaast hebben wij van tevoren een stoel gekozen. Hier betaal je ook extra voor, maar niets is zo lullig dan de hele vlucht ver bij elkaar vandaan zitten. Alhoewel dat voor de ouder zonder kind natuurlijk wel rustig vliegen is.. 

Ben jij al eens wezen vliegen met kinderen? Ik ben erg benieuwd naar jouw top tip!

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden