Baby spam

Een peuter zindelijk maken is zo makkelijk nog niet – drie tips!

Mijn peuter zindelijk maken vond ik echt een flinke uitdaging. Hoe krijg je die kleine wuppies in hemelsnaam van gemakkelijk in de luier, naar (over een jaar of 20) helemaal droog in de sluier? Na veel halfzachte pogingen, heb ik Mae eindelijk op het potje gekregen en bereikten we meteen een geweldig resultaat!

Eerlijk is eerlijk, ik heb er best over in gezeten. Mae leek helemaal geen interesse te hebben in het potje en gaf ook niet aan dat ze naar de wc moest. Sterker nog, ze wilde absoluut niets over het potje horen en ging er af en toe alleen opzitten met haar broek aan. Niet mega-effectief als je de boel droog wil houden, kan ik je vertellen.

Een peuter zindelijk maken kost tijd en heel veel geduld

In eerste instantie wilden we, na de eerste paar pogingen, wachten totdat Mae zelf aan zou geven dat ze klaar voor het potje was. Maar na flink wat rondjes internet kwam ik erachter dat veel kindjes dit helemaal niet doen. Doordat de luiers van tegenwoordig zo goed zijn, hebben zij vaak niet door dat ze met een natte luier lopen en dit wordt dan ook niet als vervelend ervaren.

Daarom besloot ik er gewoon zelf werk van te maken. Toen Mae door een scheef zittende luier een natte broek had, liet ik haar luier gewoon uit en trok ik haar onderbroek weer aan. Na twee keer de vloer te hebben gedweild, gaf ze zelf aan dat ze op het potje wilde zitten. Al snel had ze het principe door, alhoewel wij het wel regelmatig vroegen of haar gewoon op het potje zetten, zodat zij haar ding zou doen.

Inmiddels zijn we al een tijdje bezig en gaat het steeds beter. Als we de deur uitgaan en tijdens het slapen draagt ze nog een luier, maar verder is het potje ons grote vriend.

Drie tips om je peuter zindelijk te maken

Ik ben geen expert of pedagoog, maar deze drie tips hebben ons zeker geholpen bij het zindelijk maken van Mae.

  1. Zorg voor afleiding als je kleintje op het potje zit. De eerste keer hebben wij een filmpje opgezet, waardoor ze niet eens echt doorhad wat ze aan het doen was. Daarna bleek een boekje al voldoende.
  2. Juich alsof je net een miljoen hebt gewonnen. Man, ik heb nog net geen buikschuiver op het grasveld gemaakt. Overigens was ik ook oprecht ontzettend blij toen Mae voor het eerst op het potje plaste, maar daarnaast deed ik ook vreselijk enthousiast. Hierdoor vond Mae het opeens ook heel erg leuk.
  3. Vind de mooiste stickers op aarde. De grootste reden voor Mae om gebruik te maken van het potje, is omdat ze daarna een sticker van Bumba mag plakken.

Heb jij ook de perfecte tip die, misschien vooral ouders, helpt bij het zindelijk maken van een peuter? Ik vind het ontzettend fijn als je die met ons deelt!

Deze blog bevat een affiliatelink.

Gabriella

Bekijk de berichten

  • Mijn belangrijkste tip: Stop met de potjes als ze het eerste principe een beetje doorhebben en ga zsm over op de wc. Dat zindelijk maken is best een gedoe. Als je ze leert gewoon op de wc te gaan scheelt dat een hoop gezeul met eventuele opzetbrillen (niet noodzakelijk ontdek ik nu) en potjes. Je zult verbaasd zijn hoe makkelijk ze op de wc kunnen zitten als je het even een paar keer oefent!

    Oh en realiseer je dat 's nachts zindelijk zijn, en poepen op de wc niet persé meteen lukken. Dus doe het stap voor stap! :D

    • Hi Hanke, dankjewel voor je reactie! Het potje is inmiddels ingeruild voor de grote wc, dus dat gaat de goede kant op. Wel nog met opzetstuk, maar dat is dus niet per se nodig? Je tips zijn heel fijn, bedankt!

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden