Baby spam

Waarom ik mijn kind opvoeden soms echt heel moeilijk vind

Ik weet dat het erbij hoort en dat het mijn kind opvoeden wel het minste is wat ik kan doen voor de rest van de wereld. Niemand zit namelijk te wachten op een giller in de Intratuin, een gooier in een restaurant of een grijper die 6 blikjes goedkope energiedrank zonder te betalen in zijn rugzak laat glijden. Maar man, wat vind ik opvoeden soms stom, zeg.

Mae is een kleine driftkikker en kan een hoop herrie maken als ze haar zin niet krijgt. Peuter-eigen, ik weet het. Omdat ik haar ogen best vaak stom, streng en saai ben, hebben mijn dochter en ik soms strijd. Of vaak strijd, als je het aan haar vraagt.

Stampertje

Soms denk ik weleens dat ik Stampertje van Bambi in huis heb, in plaats van een peuter. Dat is vooral op de momenten dat Mae haar inner dramaqueen de ruimte geeft om zich te laten zien. Hoe durf ik het ook in mijn hoofd te halen om haar te verbieden zichzelf bijna te verstikken met een snoer? Waarom ren ik in hemelsnaam gillend naar haar toe als zij met een blij hoofd op een kop thee afloopt? En dan heb ik het nog niet eens over al die keren dat het mij niet lukt een gesneden boterham weer aan elkaar te lijmen of een bord yoghurt te laten veranderen in een ijsje.

Wat ik echt niet leuk vind aan mijn kind opvoeden

Dat zijn de momenten dat de kleine Erwt mij een loedermoeder vindt en begint te stampen. Vervolgens gaat ze liggen en als ik geluk heb, rolt ze daarna ook nog een stukje. Uiteraard alles onder de begeleiding van een hoop kabaal. 

Inmiddels kan ik er soms om lachen (wat ook direct de meest effectieve manier is, want ze vindt het verschrikkelijk als ik dat doe en stopt dan vaak meteen), maar wat heb ik er toch een hekel aan. Het is een van de redenen waarom ik het soms echt niet leuk vind om mijn kind op te voeden.

Uitleggen

Ik probeer Mae bij te brengen dat ze het gewoon kan vertellen als ze het ergens niet mee eens is. Ik vind het erg belangrijk dat ze leert dat papa en mama (mama iets meer dan papa, maar dat vertellen we natuurlijk niet aan papa zelf) de beslissingen nemen. Als wij iets op die manier willen, dan kan ze op haar kop gaan staan, maar dan moet ze het wel gewoon doen. 

Dat betekent niet dat wij haar gevoel en haar mening niet mee kunnen nemen in ons besluit. Haar vocabulaire is nog niet toereikend genoeg om de discussie aan te gaan (Halleluja!), maar ze weet heel goed wat we bedoelen en kan ook prima aangeven wat ze zelf wilt. Als ik wil dat het anders gaat, dan leg ik dat haar uit. Vaak leidt dat tot een Stampertje-bui, maar soms snapt ze het ook. Dan heeft ze door dat ze niet op haar sokken naar buiten mag of dat het gevaarlijk is om head first van de trap te gaan. 

Nee-knikker

Ik vind het vooral moeilijk als ze iets echt weigert te doen, terwijl ik dat wel van d'r vraag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan haar broodkorstjes opeten. Soms weigert ze dat pertinent en weet ik gewoon niet hoe ik haar zover moet krijgen dat ze het wel doet. 

Aan de ene kant wil ik het er niet bij laten zitten, want dan ‘wint' ze en denkt ze straks dat ze het zo altijd mag doen. Aan de andere kant kan ik het moeilijk bij haar naar binnen proppen.

Eigenlijk valt en staat het negatieve gevoel wat ik af en toe aan ‘opvoeden' koppelt, vooral met het gevoel van onmacht wat daarbij komt kijken. Ik wil het zo graag in een keer goed doen en Mae behoeden voor de opvoedblunders die ik maak. Maar het is een leerproces dat we langzaam maar zeker allebei iets beter onder de knie krijgen.

Gaat opvoeden jou makkelijk af of struggle je ook nog regelmatig?

Gabriella

Bekijk de berichten

  • Lijkt me wel lastig als je kindje zo pittig is. Zoë is wat dat betreft heel rustig. Als dreumes kreeg ze buien en wellicht heb ik het toen goed aangepakt (ik baseerde mijn aanpak op opvoedingsboeken, tja je wilt het goed doen), want nu als peuter heb ik nog geen mega drama buien bij haar waargenomen. Verder ben ik ook heel erg van het loslaten. Niks eten...oke prima. Ik maak er gewoon geen strijd van en laat haar lekker winnen. Ik ben niet de gene die zonder eten of met minder eten naar bed gaat. Dus wie heeft dan eigenlijk gewonnen. Op die manier heb ik het idee dat ze beter de situaties snapt die echt niet mogen of moeten. Gevaarlijke dingen dus of zoiets simpels als buiten is het koud dus dragen we een jas. Ik presenteer die zaken gewoon als een feit. Naja, ik vind opvoeden ook niet per se leuk en waarschijnlijk hebben we het gewoon getroffen met onze kleine meid, maar er is ook no shame in het lezen van opvoedingsboeken. Dat heb ik in ieder geval gedaan.

    • Dankjewel voor je mooie bericht! Ik kan me echt heel erg vinden in je aanpak en ik denk dat ik ook veel baat heb bij het meer leren loslaten van zaken die er niet per se toe doen. Een opvoedboek openslaan kan inderdaad ook geen kwaad. Ze zijn er niet voor niets en opnieuw het wiel uitvinden is ook een beetje onzin. Een hele fijne reactie, dankjewel :)!

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden