Baby spam

De grote verschillen tussen een eerste en tweede zwangerschap

Voor mijn gevoel is mijn tweede zwangerschap echt een wereld van verschil in vergelijking met de eerste bolle-buiken-periode. Waarom vliegt de tijd nog sneller dan normaal gesproken? En hoe zit het met zo vroeg mogelijk in de zwangerschap al hele berg aan kleertjes kopen? Ik heb de grootste verschillen tussen een eerste en een tweede zwangerschap op een rij gezet.

Lange tijd heb ik gedacht dat we het lekker bij één kindje zouden houden. Met één kleine wup ga je toch wat sneller op pad en toen Mae eindelijk doorsliep (na bijna twee jaar) waren we nog niet echt toe aan weer een shitload aan gebroken nachten. Maar zoals je ziet, is er niets zo veranderlijk als de mens. Nadat we besloten hadden dat een tweede toch wel heel erg leuk was, had ik al snel een positieve test in handen.

Mijn buik is tijdens mijn tweede zwangerschap ook een stuk groter!

De eerste zwangerschap is onbezorgder dan de tweede zwangerschap

Een van de redenen waarom ik een beetje huiverig voor een tweede kindje was, is de kans op hartproblemen bij onze kleine knapperds. Voor mijn gevoel hadden we ontzettend geboft dat Mae zo gezond ter wereld is gekomen. Hoe zou dat gaan als we het nog eens zouden proberen? Uiteindelijk bleek de kans bij lange na niet zo groot als dat ik dacht en is er met Koekje z'n hart tot op heden ook niets aan de hand.

Toch ervaar ik tijdens de tweede zwangerschap wel meer zorgen dan bij die van Mae. Alsof ik nu pas echt goed weet wat er allemaal fout kan gaan en wat ik te verliezen heb. Natuurlijk ga ik er niet vanuit en blijf ik me op de positieve dingen focussen!

Rustmomentjes en babykleren

Het allergrootste verschil tussen de eerste en tweede zwangerschap is toch wel de mogelijkheid om je rust te pakken. Man, ik had veel meer moeten genieten van al die keren dat ik tijdens mijn zwangerschap van Mae ging Netflixen als ik moe was. Nu blijf ik achter een enthousiaste peuter aan draven, versleten of niet. Hoe doen moeders met twee of drie kinderen dat? Zien die nog wel een bank van dichtbij voordat ze bevallen of wordt dat een soort fata morgana?

Een andere verandering is de snelheid waarmee ik alle babyspullen insla. We hebben inmiddels een hele mooie commode op de kop getikt, maar dat is tot nu toe het enige wat we hebben gekocht. Wel heb ik alle babykleertjes van Mae doorgespit en een flink aantal dingen gekregen. Zou de shopwoede nog komen?

Ongegeneerd overgeven aan je cravings

Uitgebreid snaaien zit er al helemaal niet meer in. Tijdens mijn eerste zwangerschap ging er nog weleens een hele zak snoep naar binnen en at ik me gek aan eierkoeken met hagelslag. Nu staan er bij het kleinste kraakje twee vrolijke koppies voor mijn voeten: Toeter en Mae. Ongegeneerd snoepen zit er dus niet meer in. Overigens zou je dat niet zeggen als je m'n buik (en bolle wangen – ik kan het niet ontkennen) ziet, want die is wel een heel stuk groter dan drie jaar geleden.

Wat is voor jou het allergrootste verschil tussen je eerste en tweede zwangerschap? Ik ben heel erg benieuwd!

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden