Zondag is hardloopdag: 5 tips om een event-run te overleven

Ik ben begonnen met hardlopen om af te vallen. Daarna vond ik het leuk en vervolgens wilde ik meedoen aan wedstrijden. De eerste is inmiddels achter de rug en de volgende staat vandaag (29 mei) op de planning.

Run Forrest, Run!

Tijdens de kwart marathon heb ik ontdekt dat met een hele kudde mensen toch best anders hardlopen is dan in je uppie. Iedereen loopt voor je voeten, de drukte werkt verlammend (op mij in ieder geval wel) en je kan opeens je eigen tempo niet meer vinden. Daarom heb ik 5 tips voor je op een rij gezet om een event-run te overleven!

1. Start in een beter vak

Als je je inschrijft voor een run, dan moet je een tijd opgeven. Hoe snel denk jij de afstand af te kunnen leggen? Ik heb altijd een droom, een doel en een zwak moment. In mijn dromen red ik iedere afstand met gemak binnen het half uur, mijn doel ligt daar vaak een x aantal minuten boven en uiteindelijk durf ik niet ambitieus te zijn en eindig ik alsnog in het kneusjesvak. 

Vergeet het zwakke moment, want het kneusjesvak is nu net de plek waar je als ‘geoefend' hardloper niet moet staan. In dit vak kom je namelijk mensen tegen die jij achterstevoren op je knieën met twee vingers in je neus nog had ingehaald. Wees liever iets ambitieuzer en schat jezelf iets hoger in. Zo kom je in het vak waar mensen lopen die iets sneller zijn en waardoor de kans groot is dat je gewoon vrijuit kunt draven.

2. Vergeet je tijd en geniet

Het kan natuurlijk ook dat je het helemaal niet boeiend vindt welke tijd je neerzet. Zolang je lekker holt, vind je het allemaal wel best. Hou dit gevoel dan vanaf de finish vast, vergeet iedere vorm van competitie en geniet gewoon van de fijne sfeer die er hangt. Stap lekker door, kijk om je heen en zwaai vrolijk naar het publiek dat langs de zijkant gaat.

Het gaat niet om de eindtijd, maar om de kwaliteit!

3. Ga naakt

Oké, naakt is wat overdreven (alhoewel ik zeker weet dat je dan heel veel fans hebt), maar kleed je vooral luchtig. Helemaal als de race toch al in de zomer is. Heel veel mensen bij elkaar betekent heel veel warmtebronnen van minimaal 37 graden. Dat zorgt voor een hoop extra broeierigheid en daar wil je niet tussen staan in je lange broek en coltrui met bijpassende handschoenen en dito muts.

Ren lekker in je korte broek en een t-shirt, maar vergeet voor daarna geen jasje mee te nemen. Als je eenmaal gelopen hebt en je bent de drukte uit, dan kan de kou heel snel op je lichaam slaan.

4. Plas tot de allerlaatste druppel je lichaam verlaten heeft

Ik noem geen namen, maar ik had bijna een zenuwinzinking toen mijn vriendin 10 binnen voor de start zei dat ze nog even ging plassen. Uiteindelijk stonden we maar net op tijd in het vak en was ik compleet gestrest. Niet echt een fijn begin van de run.

Zorg er dus voor dat je op tijd hebt geplast en dat je daarna geen liters water meer drinkt. Niets is zo vervelend dan vlak voor het moment suprême nog naar de wc moeten.

5. 1 + 1 = soms heel karig

Als je in een groepje of met z'n tweeën loopt, spreek dan van tevoren af of je bij elkaar blijft. Het is namelijk heel vervelend als iemand denkt dat jullie samenlopen, en jij sprint er na 10 meter vandoor. Andersom is het net zo karig overigens.

Wellicht is het handiger om gewoon je eigen race te rennen en daarna een punt af te spreken waar jullie verzamelen. Zo heeft iedereen de kans om een record neer te zetten en voelt niemand zich tegen gehouden door iemand anders.

Heb jij nog extra tips? Laat ze me weten in de comments! 

photo credit: Frontrunner – Nike Women's Half Marathon DC via photopin (license)
photo credit: She Runs and Shine via photopin (license)

Gabriella

Bekijk de berichten

    • Dat sowieso niet! :D

      Maar ondanks dat hebben we toch een geweldige tijd gelopen!

Deel
Gepubliceerd door
Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden