Categorieën Baby spamhomepage

Waarom iedere aanstaande moeder op zwangerschapsyoga moet

Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, zag ik mijn bevalling direct voor me. Bij de eerste de beste wee zou ik roepen om een ruggenprik. Maar de bizarre, rustgevende werking van zwangerschapsyoga heeft me op andere gedachten gebracht. 

Ik ben niet het type dat onnodig pijn lijdt. Bij de tandarts vraag ik ook om een verdoving (sterker nog, ze leggen hem tegenwoordig gewoon voor me klaar), waarom zou ik een bevalling dan wel op eigen houtje doen? Verrekken van de pijn vind ik onzin, dus ik was ervan overtuigd dat ik zou kiezen voor ondersteunde medicatie.

Toeleven naar de zwangerschap

In mijn blog over het geboorteplan heb je al kunnen lezen dat ik daar inmiddels niet meer voor kies. Deze verandering is onder andere gekomen doordat je als vrouw groeit in een zwangerschap en je je vanzelf toe gaat leven naar de bevalling. Hierdoor ontstaat er, in ieder geval bij mij, een bepaalde berusting. Ernaar uitkijken is overigens een heel ander verhaal, hoor. Ik ben nog steeds groot voorstander van een spaarsysteem á la de Eftelingzegels van de Albert Heijn, maar goed.

Bellenblazend van geluk

Maar bovenal komt dat door mijn vreselijk in balans zijnde yogajuf. Vanaf het eerste moment dat ik de ruimte binnenstapte, werd ik rustig van van deze vrouw. Haar stem, haar manier van praten en haar hele houding zorgden ervoor dat ik ontspande, heerlijk!

Ik heb mijn cursus zwangerschapsyoga gevolgd bij A Beautiful Balance in Barendrecht (met als docent Caroline) en ik kan het je echt alleen maar aanraden. Door middel van een aantal rustgevende oefeningen zorgt de docent ervoor dat je alle spanning even los kan laten. Daarna ga je aan de slag met spierversterkende opdrachten voor onder andere je bekken, terwijl daarbij goed gekeken wordt wat je als zwangere dame aankunt. Iedere les eindig je op een heerlijk bedje, waarbij je een kwartier lang luistert naar het verhaal van de docent. Dit is zo rustgevend dat het bijna op ASMR lijkt. Bellenblazend van geluk ga je weer naar huis, ik beloof het je!

Geloof in jezelf

De aller-, allergrootste reden waarom je zwangerschapsyoga moet gaan doen, is dat je leert in jezelf te geloven. Als vrouw ben je ervoor gemaakt om te bevallen, en geloof me, ik vind dat ook vreselijk om te moeten zeggen (en om het mezelf te horen zeggen!). Maar toch, wij vrouwen, kunnen dit namelijk gewoon aan. Natuurlijk, Moeder Natuur moet wel meewerken. Soms zijn er gewoon omstandigheden waardoor het toch niet lukt. Door deze cursus ga ik echter wel met geloof in mezelf en met veel vertrouwen de bevalling in.

Heb jij ook zwangerschapsyoga of een andere -cursus gedaan? Hoe vond jij het? 

Gabriella

Bekijk de berichten

  • Ik heb het ook gedaan en ik vond het ook wel relaxend inderdaad.

    Mijn verloskundige zei dat ze bij bevallingen vaak precies kon zien wie er een cursus had gedaan en wie niet. Omdat vrouwen die zich van tevoren hebben voorbereid op de bevalling vaak veel meer vertrouwen hebben in hun lichaam en veel beter kunnen ontspannen, waardoor het toch vaak wat soepeler verloopt.

    Echt meid, vertrouw op je lichaam, vertrouw op jezelf, duik in die weeën en het komt helemaal goed....

    • Wat fijn dat het dus ook in de praktijk echt helpt! Ik vind het vooral prettig dat ik weet wat er komt en wat ik zelf moet doen. Natuurlijk is het nog even afwachten hoe het loopt, maar het idee dat je voorbereid bent, is al heel geruststellend.

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden