homepage

Is matcha gezond? Alles over het groene goud in poedervorm

Opeens was het daar: matcha poeder, het onbekende groene goedje. De substantie kwam, zag en overwon. Het domineert Instagram, duikt op in hippe tentjes waar het verwerkt wordt in een smoothie en zoals gewoonlijk loopt heel bekend (en onbekend) Nederland ermee. Wat kan het precies en is matcha gezond? Ik zocht het uit. 

Ik vind mezelf gemiddeld hip. Van veel dingen ben ik wel op de hoogte, maar ik krijg niet alles mee. Matcha was stiekem aan me voorbij gegaan. Ik had geen idee wat het is, wat het doet en waarom het zo populair is. Mysteries zijn er echter om opgelost te worden, dus ik zocht het voor je uit.

Is Matcha gezond? Vertel me meer!

De groene theevelden

Matcha is een groene theesoort en komt net zoals al het andere groene spul van de Camellia Sinensis plant. Drie keer raden waar deze plant groeit? Juist, in het land der theesoorten: China. Het grote verschil tussen matcha en andere groene thee is dat matcha op een andere manier verbouwd wordt. De plantjes worden 25 tot 30 dagen per jaar afgeschermd van de zon. Het gevolg is dat de bladeren meer goede stoffen opnemen, waardoor het nog gezonder is dan gewone groene thee.

Alle fijne eigenschappen

Matcha heeft dezelfde goede eigenschappen als gewone groene thee, maar dan net een tikkeltje meer. Zo bevat het enorm veel antioxidanten, tot wel 3 keer zoveel als een normale mok! Daarnaast beweert men dat het helpt bij de bestrijding van schimmels, bacteriën en virussen. Ook zou het de bloedsuikerspiegel positief verlagen, net als het niveau van de cholesterol.

Een kleine kanttekening: de goede eigenschappen van groene thee zijn inmiddels bewezen en deze gelden ook voor matcha (-thee). Echter, de overige resultaten zijn tot op heden slechts waargenomen bij dieren en niet bij mensen.

Matcha poeder

Waarom is het eigenlijk zo populair?

Sowieso is het kleurtje enorm fotogeniek waardoor het perfect is voor op Instagram. En op dit socialmediaplatform is er al snel sprake van kuddegedrag. Zodra er één hippe blogger iets nieuws post, rennen wij foodies (ik ben er zelf dus ook schuldig aan) in gestrekte draf naar de dichtstbijzijnde winkel. Daarnaast lijkt het ook wel echt heel gezond te zijn en dat soort hypes doen het sowieso altijd goed.

Of ik er zelf ook aan ga beginnen? Nee, dat niet. Het neemt namelijk niet alleen maar de goede eigenschappen van groene thee over, er zit ook meer cafeïne in dan normaal. En daarnaast moet je er ook wel echt van houden. Ik blijf dus trouw aan mijn eigen groene vriendjes.

Heb jij wel ervaring (positief of negatief) met matcha-thee? Laat het me weten in de comments, via mijn facebookpagina of op Instagram!

photo credit: Simon Collison The new addiction via photopin (license)

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

10 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden