Categorieën Baby spamhomepage

Deze 10 dingen heb ik in de eerste maand na de bevalling geleerd

Al 4 weken lang knuffel ik met het allerliefste, -knapste en -grappigste (want: ze heeft de humor van haar moeder) kind ter wereld. In deze periode heb ik bizar veel geleerd en speciaal voor jou heb ik die samengevat in 10 briljante tips. 

  1. Verzuip jezelf in hydrofiele luiers. Echt, er staan er 12 op het bekende Prénatal lijstje, maar ik ben blij dat ik er 18 heb gekocht. Ik gebruik ze als spuugdoek, als onderlegger en als object om makkelijk kwijt te raken, want op een of andere manier verdwijnen die krengen als sneeuw voor de zon.
  2. Hier heb je er ook nooit genoeg van: zoogkompressen! Niet noodzakelijk als je flesvoeding geeft, wel enorm belangrijk als je van de borstvoeding bent. Scheelt je heel wat dubieuze vlekken in bh's en op je shirt.
  3. Ben je bevallen in het ziekenhuis? Luister dan vooral niet wat het ziekenhuis en de kraamzorg over elkaar te zeggen hebben. Ik weet niet waarom, maar die twee instanties hebben een hekel aan elkaar. Het ziekenhuis noemde de kraamzorg dom en ouderwets, en vice versa werden de woorden onverantwoordelijk en lui gebruikt.
  4. Gooi zo snel mogelijk je principes overboord. Ik hoor het mezelf nog zeggen: “Nee hoor, Erwtje slaapt lekker op d'r eigen kamer straks.” We hebben het twee nachten geprobeerd en toen vielen we om van de slaap. Mae was nog helemaal niet toe aan zo'n grote, stille ruimte. Inmiddels slaapt ze in een wieg op onze kamer en dat gaat een stuk beter.
  5. Accepteer dat je voorlopig even niet sexy bent na de bevalling. Ik weet nog dat ik op dag 3 op het toilet zat met enorme boobs van de stuwing, matrassen in m'n onderbroek voor het vloeien en een kannetje lauwwarm water in m'n hand om het toiletbezoek een beetje acceptabel te maken (probeer jij maar eens te plassen na een bevalling zonder zo'n kannetje – je gaat door het plafond). Man, wat voelde ik me verschrikkelijk ellendig en ontiegelijk a-sexy, zeg. Maar, zoals Wim het altijd zo fijn weet te verwoorden, het hoort er allemaal bij!
  6. Trek je eigen plan. Vanaf de eerste ademteug van je kleine krijg je advies waar je wel/niet op zit te wachten. Haal eruit wat nodig is en vergeet vooral alle bullshit. Mae was in het begin zo licht dat wij haar echt om de drie uur moesten voeden, of ze nu sliep of niet. Menig kraambezoeker zei dat we haar lekker moesten laten slapen, daar werd ze immers ook groot van. Ik ben blij dat we gewoon naar ons gevoel hebben geluisterd, want inmiddels heeft mijn kleine held een flinke onderkin gekregen (en dat is een goed teken!).
  7. Over naar je gevoel luisteren gesproken: doe dat ook echt! Ik heb zolang getwijfeld of Mae wel echt suf werd toen zij haar bilirubine-aanval had. De verloskundige lastigvallen voor saus was wel het laatste wat ik wilde. Toch ben ik blij dat ik heb gebeld want nog geen twee uur laten zaten we in het ziekenhuis. Echt, je onderbuikgevoel heeft altijd gelijk.
  8. Niet ieder kind vindt het badje grappig. Mae doet altijd een uitmuntende imitatie van het maandelijkse luchtalarm als ze er weer in moet.
  9. Ook hele kleine baby's kunnen projectiel poepen en braken. Onze muur moet opnieuw gewit worden en Wim heeft tijdens het knuffelen de volle laag over zich heen gekregen. Hij vond de warme substantie die over zijn borst naar beneden liep, niet helemaal je-van-het.
  10. Rond de 10de dag hebben baby's een regeldag. Dit houdt in dat ze onwijs vaak aan de borst willen, heel de nacht wakker zijn en jij langzaam gek wordt omdat je geen idee hebt waar dit vandaan komt. Wij wisten dat in ieder geval niet omdat we er nog nooit van gehoord hadden, maar jij nu dus wel. Onthoud: 10de dag = regeldag!
Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

10 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden