Waarom slanke mensen belachelijk maken net zo stom is als fatshaming

Laat ik vooropstellen dat ik mezelf niet per se in de categorie ‘slanke mensen' vind vallen. Het is niet zo dat mensen me verwarren met Doutzen Kroes, dus op dat gebied heb ik nog wat stappen te maken. Desalniettemin stoor ik me wel waanzinnig aan het feit dat mensen denken alles maar te kunnen zeggen over ‘fitgirls'. Waarom zijn we allemaal, overigens geheel terecht, zwaar verontwaardigd als een dik persoon voor vetklep wordt versleten, terwijl we in een adem door iemand anders wel ‘een zak botten' noemen? Come on! 

Het hebben van een strak lijf lijkt ineens een reden te zijn geworden om iemand belachelijk te maken. Vroeger werd je gepest als er muffin tops boven je broek uitkwamen, maar nu moet je oppassen voor internetgekkies als je in maat 36 past.

Open riool

Vooral op Facebook en Twitter, toch al een soort open riool als het op meningen aankomt, nemen mensen geen blad voor hun mond. Fitgirls die dag in, dag uit, trainen om mee te kunnen doen aan een Bikini Fitness wedstrijd, worden bij hun enkels afgezaagd. Lelijk, vel over been, mannelijk en ‘daar schop ik mijn hond nog vanaf', zijn slechts enkele dingen die voorbij kwamen toen er een artikel over Bikini Fitness op de Facebookpagina van LINDA.Nieuws stond. Maar toen Marianne Zwagerman zei dat ze een hekel had aan dikke mensen, was de wereld te klein. De schrijfster heeft meer verwensingen naar haar hoofd gekregen dan een gemiddelde scheidsrechter tijdens Feyenoord – Ajax.


Modellen

‘Skinny shaming' komt ook regelmatig voor als het over modellen gaat. Ik ben de eerste die toegeeft dat er te dunne modellen op de catwalk lopen. Sommige dames kijken zo verdrietig dat ik meteen een boterham met kaas voor ze wil klaarmaken. Maar boos worden op slanke modellen die worden ingezet door modemerken, omdat ze niet voldoen aan ‘de gemiddelde vrouw', vind ik dan weer belachelijk. Wat geeft jouw het recht om zo'n model ‘mager' te noemen of te betichten van anorexia?

Ik wil overigens ook niet voldoen aan de gemiddelde vrouw. Als ik een slank meisje in een prachtige jurk op de website van de H&M zie, wil ik er zo uitzien als dat meisje. Dat gevoel heb ik niet als ik een vol model zie. Niet omdat ik die vrouw niet mooi vind, maar omdat ik dat slanke meisje als voorbeeld heb en ook dat lichaam wil hebben.

Fitgirls hebben ook gevoel

Daarnaast krijgen fitgirls regelmatig naar hun hoofd geslingerd dat ze oppervlakkig zijn. Iemand die zo met haar uiterlijk bezig is, kan bijna niet intelligent zijn. En als je een foto van jezelf op Instagram zet met alleen een sportlegging en -BH aan, ben je sowieso een slet en aandachtsgeil. Dat deze meiden gewoon laten zien hoe hard ze werken, ontgaat veel mensen. Als ik heel erg trots ben op iets dat ik heb geschreven, wil ik ook dat iedereen het leest. Een foto van een fitgirl met een sixpack laat alleen maar zien hoe hard zij getraind heeft. Mag zij daar dan niet trots op zijn?

Laten we afspreken ons helemaal niet meer negatief uit te laten over andermans lichaam en alleen nog maar positieve geluiden te laten horen. Daar wordt de wereld toch een stuk mooier van? 

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden