Waarom een koolhydraatvrij dieet onzin is

Het is zo'n beetje de standaard zin van mensen die af willen vallen: “Ik wil wat kilo's kwijt dus ik laat de koolhydraten staan.” Maar hoe zinvol is dat eigenlijk? En is het gewichtsverlies echt te wijten aan het gebrek aan koolhydraten of gewoon omdat je minder calorieën eet? Ik ben al snel tot de conclusie dat carbs overslaan niet handig is. Eigenlijk is een koolhydraatvrij dieet gewoon onzin. 

Wat zijn koolhydraten?

Voordat ik je vertel waarom je ze gewoon moet eten, is het ook handig dat je weet wat koolhydraten precies zijn. Het zijn voedingsstoffen die belangrijk zijn voor ons lichaam. Zodra je ze eet, worden ze omgezet in glucose. Dit zorgt ervoor dat jij voldoende energie hebt om van alles en nog wat te doen. Je vindt ze in onwijs veel eten, zoals peulvruchten, volkoren producten en fruit.

Dit zijn de complexere koolhydraten en ons lichaam doet er langer over om deze om te zetten in energie, waardoor je er langer gebruik van kan maken. In witbrood, vruchtensappen en snoep vind je ook veel koolhydraten, maar deze zijn zo omgezet in energie en geven je dus een minder voldaan gevoel.

Energiebalans en vocht

Men denkt vaak dat je van koolhydraten aankomt, maar dat is niet waar. Je gewicht neemt alleen toe als je structureel meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Nu hoor ik je wel denken: maar toen ik laatst 2 weken geen koolhydraten at, ben ik wel echt 4 kilo afgevallen hoor! Ik geloof je ook direct als je dat zegt, maar dat ligt niet aan het feit dat je de carbs liet staan.

Koolhydraten lopen in je lichaam namelijk de polonaise met een flinke hoeveelheid vocht. Zodra je deze productgroep skipt, raak je ook een berg vocht kwijt. Dat zijn weer wat kilo's die de weegschaal minder laat zien. Daarnaast is de kans groot dat je tijdens deze periode onder je caloriebehoefte zat. Je bent dus niet afgevallen omdat je geen koolhydraten eet, maar omdat je over het algemeen gewoon simpelweg minder naar binnen hebt geschoven.

Werkt je buikje nog wel?

Vezelrijke producten, waar dus veel koolhydraten inzitten, zorgen voor een heerlijk vol gevoel. Vergelijk het eten van een witte boterham maar eens met een volkoren variant. Mensen die over de gehele dag voldoende (complexe) koolhydraten binnen krijgen, hebben meestal minder honger en snoepen daardoor ook minder.

Daarnaast zorgen vezelrijke producten ervoor dat je buik z'n best blijft doen. Je darmen hebben namelijk wel de juiste producten nodig om te blijven werken en alle broodnodige elementen voor je op te slaan. De kans is groot dat je stoelgang behoorlijk terugloopt zodra jij besluit geen koolhydraten meer te eten.

Ik blijf dus gewoon trouw aan mijn havermout, volkoren pasta en fruit. En jij? Zit jij in team koolhydraat of ben je juist een tegenstander?

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

10 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden