Hardlopen in de winter: what (not) to wear?

Zodra het kwik onder de 15 graden zakt, begin ik al verlangend naar mijn hardloopshirt met lange mouwen te kijken. Bij 10 graden trek ik ook mijn jack aan en zodra het kouder wordt dan dat, komen mijn handschoenen tevoorschijn. 

Zoals je misschien al merkt, ben ik een echte koukleum. Na het terugzetten van de klok, schiet ik in een winterdepressie. Ik kom hier vaak pas uit als de eerste narcissen weer boven de grond schieten. Hardlopen en veel sporten helpen mij om die negatieve gevoelens een beetje te onderdrukken. Stilzitten is namelijk het stomste wat je kunt doen als je in een dipje terecht komt. Alhoewel dat enorm aantrekkelijk klinkt, moet je juist bewegen. Hierdoor maakt je lichaam allerlei fijne stofjes aan waar jij je weer beter door voelt.

Als een Eskimo de wei in

Zo, dat is pas koud

Als je in de winter gaat hardlopen, moet je echter wel goed voorbereid zijn. Manlief kwam er een aantal weken geleden achter dat hij alleen beschikt over een korte broek en een voetbalshirtje. Hij was redelijk verkleumd na een rondje rennen en is de dag erna direct naar de Daka gegaan om een lange legging aan te schaffen.

Ik ben juist het tegenovergestelde. Ik kleed me het liefst zo warm mogelijk aan. Ik ga soms letterlijk als een Eskimo de wei in, wat ook weer niet handig is. Na flink wat minuten draven krijg je het namelijk best warm.

What (not) to wear

De eerste tip die ik tegenkom over de juist hardloopkleding, is dat je je nooit te warm moet aankleden. Top. Doe ik het toch al mooi een paar jaar fout. Te koud is echter ook een heel slecht plan, balance is the key.

Onderkleding

En die balans creëer je door vooral gebruik te maken van laagjes. Begin dus met een goed setje onderkleding. Aangeraden wordt om altijd te kiezen voor thermokleding, omdat dit de warmte vasthoudt maar ook het vocht afvoert. Katoen dragen is niet handig. Deze stof houdt namelijk je zweet vast, waardoor je sneller kou vat.

Hardloopjack

Ook het jasje mag niet ontbreken in je garderobe. Een shirt met lange mouwen is leuk, maar als het vriest, heb je wel iets meer nodig. Let er bij het jack goed op dat hij waterafstotend, ademend en winddicht is. Als hij over al deze eigenschappen beschikt, dan heb je een top exemplaar in je kast hangen.

Legging

Ik geef toe dat hij niet onwijs mannelijk is, maar wel een tikkeltje onmisbaar: de hardlooplegging. Dit kledingstuk heb je in verschillende diktes, waardoor je er voor iedere temperatuur een kan aanschaffen. Doe het nu maar, hardlopen in je trainingsbroek is niets.

Sjaal, handschoenen en een muts

Voor mensen zoals ik, die het al koud hebben zodra we het woord ‘winter' horen, zijn een sjaal, handschoenen en een muts hele handige accessoires. Echt nodig zijn ze echter niet. Je handen warmen zichzelf op en de sjaal is overbodig als je een goede jas hebt. Vooruit, de muts is perfect voor koude oren. Deze kunnen af en toe wel wat wol gebruiken.

Tip van flip!

Zonder deze tips stuur ik je de koude wintermaanden niet in:

  • Doe een goede warming-up en cooling down. Zelf heb ik er stiekem nooit zin in, maar je komt jezelf vanzelf tegen als je het niet doet.
  • Ga je in het donker lopen? Gebruik dan een lampje. Wel zo fijn voor je medeweggebruikers en je partner vindt het ook vast tof als jij weer heel thuis komt.
  • Leg je hardloopschoenen nooit op de kachel als ze nat zijn. Hier worden ze namelijk erg verdrietig van. Handiger is het om ze op een warme (dus niet bovenop de kachel!) plek te zetten met proppen papier erin.
  • Is het glad? Blijf dan gewoon lekker op de bank zitten of zoek een loopband op. Hardlopen is leuk, enorm goed voor je lijf en geweldig, maar het hoeft natuurlijk niet kosten wat het kost te gebeuren.

Heb jij nog extra tips?

photo credit: ” Free Spirit “ via photopin (license)

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden