Dit is de allergrootste reden waarom ik faal

De een krijgt zijn geniale ingevingen onder de douche en de ander terwijl hij op de wc zit. Ik heb ze tijdens het wandelen met Toeter en Mae. Niets maakt me zo rustig als een rondje langs de Oude Maas en vaak is dat ook de plek dat ik denk: Ah, zo zit het dus! Diezelfde gedachte kwam in mij op toen ik me afvroeg waarom ik toch altijd faal. 

Want voor mijn gevoel doe ik dat. Natuurlijk zet ik ook best prestaties neer waar ik trots op ben, maar een ander doet het altijd beter.

De overtreffende trap

Zo was ik de eerste in mijn inner circle die begon met hardlopen. Ik ging niet hard, ik ging niet snel, maar ik ging wel (en ja, dit heb ik zo geschreven omdat het mooi rijmt). Inmiddels word ik aan alle kanten voorbij gestiefeld. Manlief liep op 8 april de marathon in een toptijd en zuslief verbreekt met twee vingers in haar neus een record op de 10 kilometer.

De beste selfies zijn spiegel selfies

Ik gun het ze van harte en ik ben ook onwijs trots op ze, maar als ik mijn prestaties met die van hen vergelijk, dan zie ik ook wel dat het de overtreffende trap is. Hierdoor heb ik zelf het gevoel dat ik faal. Dat komt niet door de prestaties van mijn man of zus, maar door mezelf.

Gemene deler

Hetzelfde geldt voor mijn website (hij is prachtig, maar andere bloggers hebben meer views), mijn Instagramaccount (waarom groeit mijn aantal volgers niet zo hard?) en uiteraard ook mijn figuur.

Drie keer raden wat de gemene deler is in al die losse situaties? Juist, ik vergelijk mezelf met anderen. Ik kijk niet alleen naar mezelf en naar mijn talenten, maar ook naar wat een ander presteert. Hierdoor krijg je gedachten als ‘waarom mag ik dat product niet uitproberen?' en ‘waarom kan ik dat gewicht nou niet tillen?'. Het is niet eens dat ik denk ‘waarom hij wel', maar eerder direct de schuld bij mezelf leg. En daardoor zal ik altijd falen, welke prestatie ik ook neerzet.

Spiegelbeeld

Ik had dus weer een flinke openbaring, daar aan de Oude Maas. Voortaan probeer ik mezelf niet meer met anderen te vergelijken. Als ik vergelijkingsmateriaal nodig heb, kijk ik wel in de spiegel. Want dat is de enige met wie ik de competitie moet aangaan!

Herken jij dit probleem? Vergelijk jij jezelf ook vaak met anderen?

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden