Fit zijn is fijn

Team putje – waarom body positivity zo belangrijk is

Body positivity is eindelijk een feit! Er is een hele fijn beweging gaande. Vrouwen, allemaal prachtige, knappe, mooie, geweldige en intelligente exemplaren met een gemiddelde maat, staan op om een belangrijke boodschap uit te dragen: hou nou potverdorie eens een keer van je lichaam!

Laatst poste foodblogger Leonie ter Veld een geweldige foto met daarbij de vraag hoe het met #TeamPutje ging. Zij riep deze hashtag in het leven en dat deed ze niet zonder reden. Zij heeft putjes in haar billen en benen en daar schaamt ze zich (halleluja!) niet voor. Logisch ook, want 99 van de 100 vrouwen hebben op die plekken putjes zitten. Inclusief ik. Man, bergen putjes!

Team putje op links!

Maar in plaats van body positivity te zijn met z'n allen, mopperen we over onze onzekerheden. We bekritiseren onszelf en uit onzekerheid ook nog eens elkaar. Je kan pas in bikini als alles strak is en je megafit bent. Onzin natuurlijk. Die bikini kan uit de kast getrokken worden als het warm is, ongeacht welk lijf je erin stopt.

Body positivity blogger

Na Leonie maakte ook grammatica-expert en body positivity blogger Milou Smit een krachtig statement. Zij besloot zich uit te spreken over haar soms negatieve gevoelens omtrent haar (zwangere) lichaam en daar kreeg ze ontzettend veel positieve reacties op. Er waren tientallen, misschien wel honderden vrouwen die zich herkenden in haar verhaal. Zij willen zoo graag veel positiever naar hun lichaam kijken, maar weten soms gewoon niet hoe.

Mindset shift

Ik ben zelf een tijdje geleden begonnen met het maken van een mindset shift, waardoor ik nu veel blijer en dankbaarder voor mijn lichaam ben. Ik wilde altijd alleen maar slank zijn, maar het ideaal beeld dat in mijn hoofd zat, kon ik toch nooit bereiken. Ik zou never nooit tevreden zijn met wat ik in de spiegel zag. Hoe hard ik ook zou trainen.

Daarom probeer ik langzaam maar zeker steeds mijn gedachten een beetje te vervangen. Ik wil niet slank zijn, maar fit. Ik hoef niet in maat 36 passen, maar ik wil gelukkig zijn met mezelf. Ik geniet van gezond voedsel, omdat ik weet dat mijn lichaam daar blij van wordt.

Ik zie body positivity ook als oprecht kunnen genieten van iets lekkers, zonder dat je je daar schuldig over voelt.

Balend lid van team putje

Natuurlijk gaat het niet altijd zo soepel als dat ik hierboven beschrijf en ben ik soms gewoon keihard balend lid van team putje. Dan zie ik mezelf door de weerkaatsing van het raam opgevouwen in Mae d'r badje zitten en verlang ik terug naar de tijd van mijn ‘bruiloft-lijf'.

Maar juist op die momenten denk ik aan wat mijn lichaam allemaal kan: het op de wereld zetten van een verschrikkelijk knap kind, mooie reizen maken, hard werken, stoere beslissingen nemen. Dat is toch veel belangrijker?

Gelukkig zijn met wat je hebt

Moeten wij, vrouwen, niet gewoon stoppen met onszelf naar beneden te halen en beginnen met positiever naar onszelf te kijken? Dat we body positivity ook gewoon echt eens gaan omarmen en dat we dat niet alleen maar roepen als Olcay Gulsen een ongemakkelijke opmerking maakt?

En dan bedoel ik niet dat je iedere staat van je lijf en ieder getal op de weegschaal domweg moet accepteren, maar wel dat je blij bent met de mogelijkheden die je lichaam je iedere dag geeft. Ik let ook gewoon op mijn eten, sport omdat ik voel dat ik daar (lichamelijk en geestelijk) profijt van heb en laat m'n wijntje staan als ik zie dat mijn broek moeilijk dicht gaat. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar dat betekent niet dat we ondertussen niet gewoon ontzettend blij mogen zijn met het velletje waarin we zitten!

Hoe denk jij over body positivity?

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden