Fit zijn is fijn

Afvallen na de zwangerschap – wat is te snel?

Als je iets op social media deelt, kan je verwachten dat je met meningen van anderen te maken krijgt. Dat was dan ook het geval toen ik deelde dat ik weer wilde afvallen na de zwangerschap. Een oude foto ter motivatie als achtergrond op mijn telefoon moet mij ervan weerhouden dat de lekkere trek me richting de zakken chips sleurt. De ene groep meningen schreeuwde body positivity en de andere groep had het vooral over jezelf verbeteren. Waar trek je de grens?

Tijdens mijn tweede zwangerschap ben ik ietsje meer aangekomen dan bij de eerste. Een tikkeltje. Een fractie. Een kilo of… zeven. En toen ik een afschrikwekkend getal op de weegschaal dichterbij zag komen, ben ik gewoon gestopt met wegen. Op hoeveel ik exact geëindigd ben, weet ik dus niet, maar het is een vaststaand feit dat het een flink gewicht was wat ik meezeulde.

De foto die ik als motivatie op de achtergrond van m'n telefoon heb staan.

Kilo's aangekomen en niet eens extra gesnoept

Waar ik tijdens mijn zwangerschap van Mae niet met droge ogen kon beweren dat ik niets extra's at (hallo eierkoeken met hagelslag), kon ik nu echt zeggen dat ik niet meer snoepte dan normaal. Het was ook niet mogelijk, want iedere keer als ik iets opentrok, stond er een hongerige peuter naast me. Ik groeide deze zwangerschap gewoon sneller en meer. Daar had ik geen moeite mee, maar ik wist wel dat ik het er na de bevalling af wilde hebben.

De eerste 10 kilo was appeltje-eitje, maar de rest kwam voor eigen rekening. Uiteraard doe ik dat op een verantwoorde manier. Ik heb netjes gewacht met bewegen totdat weer mocht, ik honger mezelf niet uit en eet gewoon uit alle voedingsgroepen, zodat ik netjes m'n benodigdheden binnenkrijg. Maar ik val wel bewust af, want ik word nou eenmaal blijer van een fit lijf dan van een lichaam die m'n broeken laat knellen en m'n t-shirts strak trekt.

Op Koningsdag, vlak voor de bevalling.

Afvallen na de zwangerschap

Inmiddels ben ik na acht weken in totaal 16,5 kilo afgevallen met gezond eten en wandelen. In het weekend ben ik iets losser en doordeweeks let ik weer goed op. Ik ben nog een paar kilo verwijderd van mijn ‘begingewicht' en nog wat meer van mijn ideale getal op de weegschaal.

Een mooie reactie die ik kreeg op mijn socialmedia-bekentenis, was dat het zonde is als vrouwen zich laten beïnvloeden door de media. Daarin wordt met regelmatig het beeld geschetst dat vrouwen maar weer heel snel na de bevalling zo sterk, fit en gezond mogelijk moeten zijn. Doutzen die na 6 weken alweer haar sixpack terug heeft bijvoorbeeld. Of een Nederlandse presentatrice die binnen een maand alweer fulltime aan de bak gaat. Ik kan me goed voorstellen dat je daar onzeker van kan worden of daardoor het idee krijgt dat het zo hoort.

Voor mezelf kan ik echt met volle overtuiging zeggen dat ik door gezond eten en lekker bewegen weer beter in m'n velletje zit. Hoe blijer ik word van de spiegel en hoe meer ik mezelf dus ‘verbeter', hoe meer body positivity ik voel. Dat betekent niet dat ik mezelf nu niet goed genoeg vind, maar wel dat ik weet dat het nog beter kan.

Hoe denk jij daarover?

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden