Fit zijn is fijn

7 tips om langzaam aankomen na het afvallen te voorkomen

Het lijkt alweer eeuwen geleden dat ik 20 kilo afviel en eerlijk is eerlijk, die zijn er echt niet allemaal afgebleven. De zwangerschap van Mae gooide roet in het eten, maar ook het feit dat ik op den duur mijn focus verloor, werkte niet echt mee. Gelukkig vond ik die wel op tijd, anders was ik terug bij af. Ik ontdekte dat het best mogelijk is om je gewicht stabiel te houden en toch van eten te kunnen genieten. Daarom deel ik deze 7 tips om langzaam aankomen te voorkomen graag met je!

Voor het geval je nu denkt: jij kan makkelijk praten, want… Nee hoor, ik worstel met dezelfde dingen als jij. Ik vind ook alles lekker, moet net zoveel bewegen als jij om alle calorieën te verbranden en beschik niet over een magische stofwisseling. Bij mij gaat het, net als bij jou, niet vanzelf. Maar het is dus ook niet onmogelijk, en dat is het allerbelangrijkste.

7 x zo voorkom je langzaam aankomen

1. Hou bij wat je eet

Op een gegeven moment kom je op een punt dat je het strenge eetpatroon los wil laten. Het gevaar is dat je meer gaat eten dan dat je nodig hebt en daardoor ervaar je die gewichtstoename. Als je bijhoudt wat je eet, weet je precies wat erin gaat en merk je het ook snel genoeg op wanneer dit te veel is.

2. Kies een sport die je leuk vindt

Als je afvalt, beweeg je met een doel en dat maakt het leuk. Maar zodra veel mensen het droomgewicht hebben bereikt, laten ze het sporten vallen omdat ze daar eigenlijk helemaal geen ruk aan vonden. Kies daarom een sport die je sowieso leuk vindt. Niet alleen om af te vallen, maar ook voor bijvoorbeeld je ontspanning.

3. Blijf jezelf frequent wegen

Gewicht is zeker ‘maar een getal', maar ook eentje dat niet liegt. Als je steevast iedere eerste vrijdag van de maand op de weegschaal staat, weet je snel genoeg wanneer je weer langzaam aankomt.

4. Wees jezelf bewust van ‘de gevaren'

Ik ben een lekkere-trek-eter. Ik hoef echt geen honger te hebben om ja te zeggen tegen een hamburger. Ook vind ik eten bij gezelligheid horen. Zodra ik weet dat mijn man en ik een weekendavondje vrij hebben, bedenk ik al wat voor lekkers ik wil eten. Dit weet ik van mezelf en hier hou ik dan ook rekening mee.

5. Plan ‘lekkere momenten' in

Deze tip sluit precies aan bij tip 4! Ik weet wanneer ik moeite heb met gezond eten en daarom plan ik de snacks, filmavondjes en diners buitenhuis ook altijd in. Zo weet ik op tijd dat ik overdag minder kcal moet eten en voorkom ik langzaam aankomen.

6. Blijf werken aan je mindset

Afvallen is niet alleen een lichamelijk proces, maar ook een geestelijk. Als jij in je hoofd nog niet dat sterke, fitte meisje bent wat je in de spiegel ziet, dan kom je ook weer sneller aan. Je bent het waard om slank te zijn!

7. Accepteer dat gezond eten een lifestyle is

Alhoewel ik ontzettend van gezond eten hou, zou ik iedere avond ook best een pot Ben & Jerry's kunnen eten. Vroeger at ik ook echt iedere dag wat ongezonds, maar sinds de grote verandering weet ik dat gezond eten een lifestyle is. Ik zal nooit alles kunnen eten wat ik wil, en dat is oké.

Heb jij nog een tip die perfect in dit rijtje past? Ik ben benieuwd!

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden