Categorieën Eten is liefdehomepage

To zuivel or not to zuivel: welke zuivellobby heeft gelijk?

Maandag 24 oktober was de Nationale Gezondheidstest op tv. In dit RTL4-progamma kwamen allerlei onderwerpen voorbij die te maken hadden met gezondheid. Er werd aandacht besteed aan de geest, aan beweging en natuurlijk aan voeding. Vooral over dat laatste onderwerp waren bijzonder wat twitteraars erg pissig. 

En dat kwam niet eens door het nieuws dat je maar liefst 10 liter rode wijn per dag nodig hebt om de goede stoffen eruit te kunnen halen. Nee, zuivel was de boosdoener. Hoe kon een professor dokter verklaren dat dit goed was, terwijl iedereen weet dat zuivel stiekem op de duivel rijmt?!

Zuivel voor en zuivel na

Nederland is van nature een melkdrinkend land. Bijna nergens wordt er zoveel van het witte goedje naar binnen gegooid als in ons koude kikkerlandje. Het opvallende is dat er ook heel veel landen zijn waar men als volwassene nauwelijks nog melk drinkt. Talloze mensen zijn daar namelijk intolerant voor en verdragen het product amper.

Ik schreef al eens een blog over de voor- en nadelen van koemelk tegenover plantaardige melk en ook daar kwamen redelijk wat reacties op met voornamelijk een negatief melk-geluid. Veel mensen zijn bang voor de antibiotica of hormonen die erin zitten. Gelukkig kan ik dat laatste meteen als fabel bestempelen. Je krijgt namelijk meer hormonen binnen als je met een zwangere vrouw zoent, dan wanneer je koemelk drinkt, maar dat terzijde.

Wat is er precies mis met zuivel?

Het Voedingscentrum blijft echter stug volhouden dat zuivel goed voor je is. Het is goed voor je botten, bevat enorm veel mineralen en vitamines en het risico op darmkanker zou met 15% worden verlaagd. Je begint je dan toch af te vragen wat er precies mis is met zuivel.

Nou, volgens anti-zuivelaars ligt dat hem vooral bij het doel van de zuivel. Het zou alleen geschikt zijn als kickstart voor een baby. Als volwassene hoor je helemaal geen zuivel te eten of te drinken, omdat dit je darmwerking zou verstoren. Daarnaast stellen zij dat koemelk juist botontkalking bevordert doordat het vol zit met fosfor. Dit zou de werking van calcium overrulen waardoor er nog steeds osteoporose optreedt. En laat Nederland nou net een van de landen zijn waar deze aandoening het vaakst voorkomt.

Je geeft nog steeds geen uitsluitsel he..

Nope, sorry! Ik heb weer alle boeken opengeslagen, alle voor- en nadelen op een rijtje gezet en nog eens kritisch gekeken naar de beide partijen, maar ik kom er niet uit. Ik neig naar Het Voedingscentrum, maar aan de andere kant wil ik me ook niet dom houden. Misschien wordt de zuivelproductie wel zo gestimuleerd, omdat het een van Nederlands bekendste (en meest geproduceerde) producten is.

Daarom zijn wederom alle meningen welkom! Laat ze achter in de comments,via mijn facebookpagina of op Instagram

photo credit: rosipaw #ds225 high key serving of milk via photopin (license)

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden