Eten is liefde

IIFYM: afvallen met hamburgers en patat

Op zich is gewicht verliezen geen rocket science. Het enige wat je moet doen, is minder kcal eten dan dat je verbruikt. Wijze mannen en vrouwen zeggen dat 9000 kcal ongeveer 1 kg is. Dus om 10 kg kwijt te raken, zal je 90.000 van die vriendjes van je af moeten schudden. Volgens de theorie van IIFYM kan dat gewoon met hamburgers en patat. 

Hoe werkt IIFYM?

De aanhangers van If It Fits Your Macros (IIFYM) stellen dat je mag eten wat je wil, als je maar binnen de vooraf bepaalde voedingswaarden blijft. Hypothetisch gezien kan je dus gerust de hele dag koekjes eten, mits het je koolhydraten, vetten en eiwitten niet schaadt.

Het klinkt als muziek in de oren, deze vorm van ‘flexibel diëten', maar er kleven ook een hoop nadelen aan. Zo overeet je jezelf heel erg snel. Omdat je letterlijk alles mag eten, is de verleiding moeilijk te weerstaan en heb je sneller dan gedacht die extra macro's binnen. Daarnaast is het natuurlijk niet heel erg gezond om te leven op hamburgers en frisdrank. Leuk dat het binnen je voedingsschema past, maar wat denk je dat het doet voor bijvoorbeeld je darmen?

Dit stukje taart moet dus prima kunnen!

Koekjes uit het raam

Gelukkig hoef je niet meteen alle minder gezonde dingen weg te gooien. Het is namelijk helemaal niet erg om af en toe te genieten van wat lekkers. De kans is groot dat je het toch niet volhoudt als je jezelf alles ontzegt. Ieder mens heeft af en toe iets lekkers nodig in zijn leven. Je kan wel zeggen dat je de hele maand geen chocolade eet, maar waar krijg je dan trek in? Juist, chocolade.

Stel dat je nu een dag enorm goed je best hebt gedaan. Je hebt de hele dag gezonde en bewuste keuzes gemaakt, je bent naar de sportschool geweest en je hebt 3 keer voor de trap gekozen in plaats van de lift. Dan kijkt geen enkel kcal'tje je boos aan omdat je geniet van een stukje chocolade of een Oreo koekje.

Guilty pleasure

Vertrouw je jezelf daar niet mee? Kies dan één moment in de week dat je gaat genieten van jouw guilty pleasure. Wat dacht je van paprikachips op zaterdagavond? Of een croissantje met roomboter op zondagochtend als ontbijt? Zo heb je iets om naar uit te kijken en houd je het toch binnen de perken!

Wat is jouw guilty pleasure en denk jij dat IIFYM voor jou werkt? 

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden