Baby spam

Voeden op verzoek: de voor- en nadelen

Manlief en ik wilden een tweede kindje omdat onze kinderwens zo groot was, maar stiekem had ik ook nog een andere reden om weer opnieuw zwanger te (mogen) raken. Na het mislukte borstvoedingsavontuur bij Mae, leek het me geweldig om dit keer mijn kindje wel zelf te kunnen voeden. En dat voeden op verzoek gaat hier inmiddels als een tiet!

Drie jaar geleden heb ik bijna hemel en aarde bewogen om Mae borstvoeding te kunnen geven. Het feit dat onze dochter randje dysmatuur was en de kraamhulp weinig verstand van borstvoeding bleek te hebben, zat een geslaagd voedingstraject in de weg. Na vier weken worstelen heb ik het letterlijk opgegeven. Dat leverde niet alleen een hele blije baby op (yeah voor eten!), maar ook een blije mama. Bij mij viel er opeens heel veel stress weg.

Voeden op schema werd voeden op verzoek

Ondanks deze ellende wilde ik Lewis ook heel graag borstvoeding geven. Ik geniet namelijk intens van die kleine, mooie, intieme momenten met m'n lieve wup. Gelukkig drinkt Lewis vanaf de eerste dag al heel goed.

En lang.

En vaak.

Meneer blijkt nogal wat trek te hebben. Op zich ook niet gek, als je ziet hoe hard hij groeit. Maar hierdoor veranderde mijn plan (wat je als moeder trouwens helemaal niet moet hebben, want dat is compleet zinloos) om te voeden op schema in voeden op verzoek.

Hij krijgt er een onderkin van.

Het voordeel van voeden op verzoek

In het begin vond ik voeden op verzoek even wennen, maar ik zag er al snel de voordelen van in. Zo loop je nooit een uur met een hongerige en keihard krijsende baby op je arm, omdat het nog geen ‘tijd' is om te gaan eten. Als Lewis honger heeft, mag hij zijn gang gaan. In het begin was het letterlijk ieder uur, maar sinds een paar dagen zitten we tussen de twee en de drie uur. ‘ s Nachts hoeven we geen wekker te zetten, want hij komt wanneer hij daar aan toe is. Over het algemeen is dat nog één keer, rond 03.00 uur, maar soms ook wat vaker.

Ook zorgt het voeden op verzoek ervoor dat ik Lewis af en toe wat extra geborgen momentjes kan geven. Al hij moeilijk in slaap kan komen, drinkt hij wat extra en dat geldt ook voor wanneer hij in bad geweest is.

Wat zijn de nadelen?

Wat ik zelf lastig vind, is het altijd paraat moeten staan. Ik durf nog niet goed weg omdat ik bang ben dat Lewis honger krijgt als ik net op pad ben. Een bezoek aan de kapper (en loooorddd, wat kijk ik daar na maanden quarantaine naar uit), vind ik daarom ook best een ding.

Een ander nadeel is dat je het eten geven niet even kan overdragen aan je partner. Nu hoort dat natuurlijk bij borstvoeding in het algemeen en niet alleen bij voeden op verzoek. Als Lewis ‘s nachts wel wat vaker honger heeft, draait Wim zich nog eens knorrend om terwijl ik met hele kleine oogjes naar een aflevering van Grey's Anatomy kijk. Daar worden de wallen niet minder van, kan ik je zeggen.

Geef jij borstvoeding? En zo ja, deed je dit op verzoek of juist aan de hand van een schema? Ik ben heel erg benieuwd!

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden