Baby spam

Online zwangerschapscursus: de voor- en nadelen op een rij

Tijdens mijn eerste zwangerschap moest en zou ik per se een zwangerschapscursus volgen. Ik had nog nooit een kind uitgeperst, dus van tevoren op de hoogte zijn van wat er kwam, leek me wel fijn. Die noodzaak voelde ik bij mijn tweede zwangerschap wat minder en door een gebrek aan (priori)tijd kwam het er niet van. Tot ik opeens de kriebels kreeg en besloot een online zwangerschapscursus te volgen. Ik zet de voor- en nadelen voor je op een rij.

Wat is een online zwangerschapscursus?

Een online zwangerschapscursus is een cursus die je volledig online volgt. Alle lesstof wordt aangeboden in de vorm van video's, e-books of werkboeken en vaak heb je toegang tot dit materiaal via een online-omgeving. Dit verschilt overigens per aanbieder.

Zelf heb ik gekozen voor de online zwangerschapscursus van de Online Geboorte Academie en hier heb ik, met korting, € 35,- voor betaald. Het programma bestaat uit 8 modules, waarvan er vier echt gaan over de bevalling en vier over de tijd erna. Ook zijn er een aantal bonussen aan toegevoegd, zoals een format voor het geboorteplan.

Het verschil tussen zwangerschapsyoga en een online zwangerschapscursus

Het fijne aan de zwangerschapscursus die ik tijdens de zwangerschap van Mae heb gevolgd, vond ik het directe contact met de docente. Dat was zo'n fijne en rustgevende vrouw! Daarnaast was de groep heel gezellig en is het ook fijn om ervaringen uit te kunnen wisselen. Het nadeel was wel dat ik mezelf erg vergeleek met de andere dames. Zo was mijn buik veel kleiner en ervaarde ik niet dezelfde ‘kwaaltjes'. Hierdoor vroeg ik mezelf weleens af of het wel goed ging.

Dat heb je natuurlijk helemaal niet tijdens een online zwangerschapscursus, aangezien je die gewoon achter je computer volgt. Er is niemand om jezelf mee te vergelijken, maar ook niemand om tegenaan te kletsen en ervaringen mee te delen. Het voordeel is dat je het op je eigen tempo kan doen. Zo volgde ik na aanschaf direct een aantal modules en liet ik het daarna weer even los. Toen ik behoefte had aan wat opfrissing, pakte ik de eerdere lesstof er weer bij en kon ik alles weer doorkijken.

Mijn ervaringen met de online zwangerschapscursus

Het fijne aan de online zwangerschapscursus van de Online Geboorte Academie vind ik de duidelijke uitleg, rustige video's en de extra's. Wel mis ik zelf een klein beetje de extra uitleg over bijvoorbeeld ademhalingstechnieken. Hier heb ik zelf tijdens mijn eerste zwangerschapscursus veel aan gehad en ik had gehoopt dat weer een beetje op te frissen. Ondanks dat vind ik het een enorme aanrader en ben ik blij dat ik dit steuntje in de rug toch heb aangeschaft.

Heb jij weleens een (online) zwangerschapscursus gevolgd? Wat vond jij ervan?

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden