Baby spam

Mijn ervaring met co-sleeping: wat zijn de voor- en nadelen?

Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik enorm overtuigd van het feit dat Mae lekker vanaf de eerste nacht in haar eigen bed zou slapen. Wat zat ik ernaast. Als ik toen meer had geweten over co-sleeping, had ons dat heel wat slapeloze nachten bespaard.

Onze nieuwste aanwinst (zoontje Lewis) is nu bijna 4 maanden oud en zo lang slaapt hij ook al in een co-sleeper op onze kamer. Vanaf het allereerste moment vond ik het geweldig om mijn kleine vent naast me te hebben. Maar wat is co-sleeping precies en wat maakt het zo fijn?

Knuffelen met mijn kleine kroelkip

Wat is co-sleeping?

Co-sleeping betekent samen slapen met je kindje. Het woord heeft verschillende betekenissen, omdat veel mensen de term co-sleeping ook gebruiken als ze samen met de baby in één bed liggen. Maar het betekent ook dat je kindje naast je slaapt in een co-sleeper. De term rooming-in wordt hier ook wel voor gebruikt.

In deze blog bedoel ik met co-sleeping dat Lewis in zijn eigen bedje, vast geklikt aan ons bed, slaapt.

De voordelen van co-sleeping

Net als de meeste moeders was ik net na de geboorte van Lewis erg in de weer met checken ‘of hij het nog deed'. Met andere woorden: ik keek regelmatig of ik zijn ademhaling nog zag in zijn buikje. Omdat Mae in haar eigen kamertje lag, vond ik het lastiger om vertrouwen te hebben in dat alles goed zou gaan. Ik liep ‘s nachts vaak even heen en weer om te kijken hoe het ging. Ik merk dat ik bij mijn tweede kindje veel eerder stopte met controleren, ook omdat hij zo dicht bij me lag.

de co-sleeper

Daarnaast scheelt me het voor de voeding ook een hoop wandelingen in de nacht. Lewis slaapt veel beter dan Mae en wordt eigenlijk alleen wakker voor een slok melk. Ik pak hem uit zijn bedje en leg hem aan. Wanneer hij milkdrunk in slaap valt, schuif ik hem weer terug in zijn co-sleeper. Geen teen heeft de grond geraakt en binnen een paar minuten slaap ik weer.

Maar misschien wel het grootste voordeel, alhoewel dat niet bepaald een feit is, vind ik dat ik ‘s ochtends wakker word en direct tegen de knappe snoet van m'n pasgeboren kindje aankijk. Hoe fijn is dat!?

Heeft samen slapen ook nadelen?

Waar voordelen zijn, zijn natuurlijk ook nadelen. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik weinig nadelen ervaar aan co-sleeping, maar ik kan me wel voorstellen dat andere moeders onderstaande punten als negatief zien.

Zo is een baby op je slaapkamer natuurlijk niet per se een boost voor de romantiek. Niet dat je alleen romantisch kan doen in de master bedroom, maar je snapt wat ik bedoel.

Ook moeten jij en je kleine wup wel naast elkaar kunnen slapen. Als een van jullie erg licht slaapt, komt diegene niet echt tot rust. Dat is zeker iets om rekening mee te houden.

Dat rekening houden geldt ook voor de co-sleeper die je aanschaft. Niet alle co-sleepers zijn even veilig. Natuurlijk voldoen ze wel aan de richtlijnen, maar de Consumentenbond is niet over ieder bed even positief. Wij hebben daarom ook gekozen voor de Co-sleeper wieg Topmark CoZee, die wel een ruime voldoende kreeg.

Ik ben dus groot fan en kan co-sleeping alleen maar aanraden. Hoe denk jij over samen slapen met je kleintje?

Gabriella

Bekijk de berichten

  • Wat heerlijk als je je kleintje naast je hebt en je een goede nacht rust krijgt, heel belangrijk.
    Handig aan deze co-sleeper is dat hij ook als wiegje gebruikt kan worden los van het bed.

    (Hadden ze dit 20 jaar terug maar😉)

    • Jaaa, zeker heel erg fijn! En deze kan inderdaad ook als wieg gebruikt worden. Superhandig voor als hij (ooit een keer) uit logeren gaat of voor op vakantie.

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden