Gabriella van Rosmalen

Food & Lifestyle

  • Lifestyle
    • Eten is liefde
    • Fit zijn is fijn
    • Zuchtjes wind
  • Mindset
  • Kleintjes
    • Lief Roosje – Dagboek
    • Lief Koekje – Dagboek
    • Lief Erwtje – Dagboek
    • Alles over baby’s
    • Mijn Erwtje en ik
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Toetjes
    • Borrelhapjes
    • Lekkere trek
    • Mama proof
    • Friday Favorites
  • Reviews
  • Over Gabriëlla
  • Contact

Hoe zit het met… chocolade?

12 oktober 2016 by Gabriella 2 Comments

Kijk, dit is een onderwerp naar mijn hart. Ik ben namelijk gek op chocolade. Het begon met wit en melk, maar tegenwoordig weet ik de pure repen ook onwijs te waarderen. Dat ik chocolade awesome vind, had je wellicht al aan mijn recepten zien. Zo verscheen er onlangs een bananenbrood met Tony's Chocolonely op Gezond met Gab en wat dacht je van de vegan snickers? Nog mooier: in de keuken liggen de ingrediënten voor een Oreo-fudge al op me te wachten. 

Maaree.. Hoe zit het eigenlijk met dat bruine goud? Kijk, dat witte chocolade niet goed voor je is, snappen we allemaal. En ook in de karamel-zeezout variant zullen weinig vitamines zitten. Maar hoe werkt dat precies met puur? Dat zou immers goed voor de bloeddruk- en vaten zijn.

Er was eens een heel klein boontje..

Chocolade

Melk, puur, wit: ik kan niet kiezen!

We beginnen bij het begin, het ontstaan van chocolade. Dit verschrikkelijk lekkere goedje komt voort uit uit een cacaoboon en is nog ouder dan de weg naar Rome. Vroeger dronken de Azteken het al, omdat het vermoeidheid tegen zou gaan. Aan het einde van de 16de eeuw werd het voor commerciële doeleinden naar Spanje vervoerd.

De cacaoboon komt als pit uit de vrucht van de cacaoboom (bent u nog bij) en wordt allereerst gedroogd voordat het op transport gaat. Vervolgens worden de bonen geroosterd in grote trommels en daarna gebroken. Van de kern die overblijft, wordt een dikke pasta gemaakt, welke weer wordt gesplitst in twee bestanddelen: cacaopoeder en cacaoboter.

Zeven, mengen, roeren, proeven

We skippen een heel lang productieproces en komen dan bij het leukste gedeelte uit: het bereiden van de uiteindelijke reep! Niet geheel onbelangrijk als we willen bepalen of chocolade gezond is of niet. Witte chocolade valt direct af. Dit omdat hier eigenlijk helemaal geen cacao in te vinden is, op de cacaoboter na. In pure chocolade zit weer weinig boter, maar juist veel cacaopoeder. Ook komt hier nauwelijks melkpoeder in voor. Hoe donkerder de chocola, hoe puurder hij is.

Vertel nouuuuu… Is het gezond?

En dan nu het verlossende antwoord: pure chocolade heeft inderdaad een positief effect op het menselijk lichaam. Yes!

Het is bewezen dat chocolade diverse prikkelende stoffen bevat die de hersens stimuleren. Vroeger was men hierdoor bang dat ze er aan verslaafd zouden raken, maar dat is zo goed als onmogelijk. Je moet tientallen kilo's per dag eten om enigszins dit effect te creëren. Daarnaast blijkt dit overheerlijke lekkernij dus daadwerkelijk goed te zijn voor de bloeddruk en -vaten. Dit komt doordat er antioxidanten in de chocolade zitten. Overigens geldt dit niet alleen voor pure chocolade, maar ook voor de melk variant.

Een kleine kanttekening moet wel geplaatst worden: (melk)chocolade bevat ook redelijk wat verzadigd vet. Een goede stelregel is dat hoe donkerder de chocolade, hoe beter de balans is tussen de goede en slechte eigenschappen.

Zo, ik neem nog een stukje. Wie is er nog meer opgelucht door dit nieuws? Laat het me weten in de comments, via mijn facebookpagina of op Instagram. 

Delen is lief!
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Opgeslagen onder: Eten is liefde, homepage

« Harbour Run 2016: uitgescheurde liezen, blauwe plekken en overwonnen angsten
Om je vingers bij af te likken: Oreo fudge »

Comments

  1. Robert van Putten says

    12 oktober 2016 at 15:49

    Je vergat er bij te vertellen dat melk chocolade veel suiker bevat en in ieder geval meer als in pure chocolade. De witte chocolade variant bevat NOG MEER suiker en moet je eigenlijk maar gewoon vermijden. Het enigste wat ik kan verzinnen is dat de witte variant gewoon voornamelijk vet is en wat chocolade achtig is en het vette zorgt er voor dat het nog Verkocht wordt want VET is lekker. Hou het maar op de pure chocolade want die is nog get meest gezonde dus.

    Beantwoorden
    • Gabriella says

      13 oktober 2016 at 12:32

      Bedankt voor de aanvulling, Robert!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kerstcadeaus

Zoveel te geven tijdens Kerst

Over Gabriëlla

Een goede mama zijn (hoop ik dan), lekker en gezond in mijn vel zitten en een rustige kop hebben, kost een berg tijd en moeite, maar het lukt wel. Hoe? Door heel veel te vallen, nog vaker op te staan en vooral veel te schrijven. Lees verder..

Lekker koken

KokenKoken

Google Ads

Nieuw

  • In een klap reumapatiënt en veganist
  • Maggie’s dagboek – maand 13 en 14
  • Koekjes dagboek – maand 32 & 33
  • Maggie’s dagboek – maand 12
  • Goulash uit de slowcooker

Vers van de pers!

Blogs

  • Baby spam (143)
  • borrelhapjes (33)
  • De lekkerste recepten (71)
  • Diner (82)
  • Eten is liefde (70)
  • Fit zijn is fijn (48)
  • Friday Favorites (37)
  • homepage (610)
  • Lekkere trek (73)
  • Lief Erwtje – Dagboek (80)
  • Lief Koekje – Dagboek (58)
  • Lief Roosje – Dagboek (37)
  • Lunch (14)
  • Mama proof (7)
  • Mijn Erwtje en ik (47)
  • Mindset (84)
  • Ontbijt (31)
  • Reviews (48)
  • Toetjes (16)
  • Uncategorized (1)
  • Van hardlopen word je blij (3)
  • Zuchtjes wind (45)

Copyright © 2023 · Gezond met Gab is eigendom van Gabriella van Rosmalen - Tekstschrijver

Copyright © 2023 · Tasteful Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in