Rijstkoek is voor mij pure nostalgie, want dat kregen wij vaak thuis als toetje. Heerlijk vond ik het, lekker warm met boter en suiker erbij. Zelf was het me nog nooit gelukt om te maken, omdat dat kreng altijd uit elkaar viel of aanbrandde. Maar inmiddels is het me gelukt en heb ik een heerlijke rijstkoek met appel en kaneel gebakken!
Je kan voor deze rijstkoek apart rijst koken, maar nog handiger is het om dit lekkernij te maken met restjes rijst. Op een of andere manier hou ik zelf namelijk altijd een kilootje of wat over aangezien er altijd wel iets verkeerd gaat met het afmeten van de hoeveelheid.
Rijstkoek met appel en kaneel is verspillingsvrij!
De bereidingstijd van deze heerlijke rijstkoek met appel en kaneel is een flink stuk korter als je het maakt met de left-overs en daarnaast ben je ook nog eens hartstikke verspillingsvrij bezig!
Ingrediënten voor rijstkoek met appel en kaneel
- 250 gram zilvervliesrijst (witte kan natuurlijk ook, maar zilvervlies is steviger)
- 1 grote zoetzure appel
- 2 eieren
- 75 gram rozijnen
- 40 gram bruine basterdsuiker
- 3 theelepels kaneel
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Snijd de appel in kleine blokjes.
- Doe de rijst in een grote schaal en voeg daar de gesneden appel, het kaneel, de rozijnen, suiker en twee eieren aan toe. Geef er een flinke zwieper aan en zorg dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
- Zet een pan met anti-aanbaklaag op een zacht vuurtje en laat hem goed warm worden. Giet vervolgens het rijstmengsel in de pan en verspreid het gelijkmatig.
- Laat het vuur zachtjes staan, zodat de bodem stevig wordt zonder te verbranden. Leg een groot bord (of deksel) bovenop de pan. Dit zorgt voor meer warmte.
- Na 5 tot 10 minuten draai je de koek om en bak je de andere kant mooi bruin.
Ik vind de rijstkoek met appel en kaneel heerlijk om te eten met een klontje boter en suiker. Niet gezond, maar zo genieten!
Ben jij juist toe aan een gezond ontbijtje? Kijk dan eens bij deze havermout met wortel.
Geef een reactie