Zelfgemaakte appelmoes is heerlijk, maar ik hou niet van stukjes in mijn eten. En die twee dingen schijnen onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Gelukkig heb ik in mijn eigen variant op dit oeroude recept de stukjes achterwege kunnen laten. En helemaal fijn: deze zelfgemaakte appelmoes is ook nog eens zonder toegevoegde suiker!
Het is een kwestie van even flink door pureren, en als je echt een enorme stukjeshater bent wellicht ook nog een zeef gebruiken, maar dan heb je wel wat: een bordje onwijs fijn appelgenot. Doordat de appel zoet zijn van zichzelf, vind ik suiker een beetje overbodig.
Word je wel fijn van wat extra zoetigheid in je leven? Dan doet een lepel dadelsiroop wonderen.
Je kan de zelfgemaakte appelmoes een dag of 3 bewaren in de koelkast. Invriezen raad ik niet aan, omdat hij daar erg ‘droog' van wordt.
Ingrediënten voor zelfgemaakte appelmoes zonder toegevoegde suiker
- 5 flinke goudreinetten (ongeveer 1,5 a 2 kg)
- 120 ml water
- 2 stokjes kaneel
- 1 grote eetlepel dadelstroop
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Schil de goudreinetten, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine blokjes. Het hoeft niet helemaal a la Rudolph van Veen, maar een beetje gelijkwaardigheid is fijn. Zo voorkom je straks namelijk ongelijke garing.
- Doe de gesneden appel in een pan en giet er 120 ml water bij. Daarna mogen de dadelstroop en de kaneelstokjes erbij.
- Zet het vuur op middelhoog en laat de appelmoes to be een kwartiertje staan. Je zal zien dat de appels niet heel lang nodig hebben voordat ze gaar zijn.
- Geen enorme angst voor stukjes? Ga dan nu aan de slag met een gewone stamper. Ben je net als ik een enorme bange poeperd en moet je niet aan stukjes denken, dan is een staafmixer geen overbodige luxe. Pureer of stamp in ieder geval totdat jij je gewenste structuur hebt bereikt.
Warme zelfgemaakte appelmoes is heerlijk, maar afgekoeld is hij door het zuurtje extra fris. Geniet ervan!
Ben je op zoek naar een ander lekker recept? Kijk dan eens hier!
Geef een reactie