Ja, ik weet dat dit een vreemde combinatie is. Nee, ik ben niet gek geworden. Deze boterkoek met bacon en gezouten karamel is oprecht het einde! Heerlijk zoet met hier en daar een zoute verrassing, dat is toch perfect?
Over 2 dagen (4 augustus) ben ik jarig en daar moest ik natuurlijk wel iets bijzonders voor bedenken. Omdat ik tegenwoordig helemaal in de boterkoeken ben, moest het sowieso een variatie op dit heerlijke baksel worden. Mijn zus kwam met bacon aan en ik knalde er gezouten karamel in. Een match made in heaven, als je het mij vraagt.
Ik zeg het iedere keer, maar nu gewoon weer: boterkoek is het allerlekkerst als je hem helemaal af laat koelen. Wees dus geduldig en zet ‘m echt nog even in de koelkast voordat je aanvalt. Je kan deze boterkoek met bacon en gezouten karamel ongeveer een dag of 3 bewaren.
Ingrediënten voor boterkoek met bacon en gezouten karamel
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 250 gram bloem
- 120 gram bacon (ik gebruikte de hamburgerbacon van de Ap)
- 1 ei
- Een snufje zout
- Gezouten karamelsaus
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht).
- Snijd de koude boter in stukjes en doe deze samen met de suiker en het zout in een kom. Roer alles met de handmixer door elkaar totdat je één geheel hebt.
- Doe het ei erbij en mix alles nog even kort door elkaar.
- Kneed handmatig de bloem erdoorheen en maak hier een bol van. Deze pak je in met bijvoorbeeld huishoudfolie en leg je in de koelkast.
- Bak de bacon totdat hij goed knapperig is. Er mag geen vet meer aan zitten, dus bak stevig door. Daarna dep je het vocht eraf met een keukenpapiertje. Snijd de bacon in kleine stukjes.
- Haal het deeg uit de koelkast en kneed daar de stukjes bacon doorheen.
- Verdeel de boterkoek to be over de bodem van je bakblik en zet hem voor 30 minuten in de oven.
- Zodra hij helemaal is afgekoeld, giet je de heerlijke gezouten karamelsaus eroverheen.
Geniet ervan!
Ben jij die boterkoeken nu wel een keertje zat? Kijk dan eens naar deze verrukkelijke MonChoutaart.
Geef een reactie