Tijdens mijn eerste zwangerschap mocht je me wakker maken voor kroketten met ketchup, maar dit keer doe ik juist een moord voor zoet, zoeter, zoetst. Deze heerlijke gekarameliseerde appel met crème fraîche room stond niet eens op de planning om te maken, maar ik had op een druiligere zondagmiddag zo'n trek in een lekker toetje, dat ik gewoon aan de slag ging. Met een geweldig resultaat, al zeg ik het zelf.
De gekarameliseerde appel kan je natuurlijk gewoon eten, maar ik heb er ook nog een heerlijk kuipje van bladerdeeg bij gemaakt. Als een soort tegenhanger van de zoete invasie. Het lekkere zuurtje van de crème fraîche room zorgt er weer voor dat je tanden niet bij de eerste hap direct uit je mond vallen.
Dit lekkere recept is geschikt voor zes personen
Ingrediënten voor gekarameliseerde appel met crème fraîche room
- 3 flinke appels van een wat zuurder soort
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 75 gram rozijnen
- 3 theelepels kaneel
- 30 gram ongezouten roomboter
- 125 gram crème fraîche
- 250 ml slagroom
- 100 gram witte basterdsuiker
- 6 plakjes bladerdeeg
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Verwarm de oven voor op 220 graden en haal het bladerdeeg uit de vriezer.
- Vet een cupcakebakblik in en vouw de ontdooide bladerdeegvelletjes in een mooie vorm. Schuif ze in de oven om bruin te bakken en kijk op de verpakking van het bladerdeeg hoe lang dit moet.
- Schil de appel en snijd hem in kleine stukjes. Doe de appel samen met de roomboter en de donkerbruine suiker in de pan en zet deze op een laag vuurtje. De suiker gaat smelten en daardoor krijg je een heerlijke karamellaag om de appels. Voeg de kaneel en rozijntjes toe en bak dit nog even drie minuten mee.
- Klop de slagroom samen met de witte basterdsuiker lobbig en voeg daarna de crème fraîche toe zodat het een stevig geheel wordt.
Schep de heerlijk warme gekarameliseerde appel in het bakje van bladerdeeg en doe er een lepel crème fraîche room bij. Genieten!
Maak jij liever een gezond toetje? Kijk dan eens naar deze lekkere mousse van avocado!
Geef een reactie