Het is bijna Pasen en dan word ik altijd heel gelukkig van een bepaald soort eten. Het zijn niet de chocolade paashazen, niet de eieren in gekleurde jasjes. Nee, ik word blij van matzes. Ik sla altijd een paar doosjes extra in, zodat ik ook na de Paasdagen nog kan genieten van deze platte ‘broodjes'. Normaal gesproken eet ik ze gewoon met boter en suiker, maar nu was het tijd om gek te doen. Zo bedacht ik spontaan het ultieme paasontbijt: matzes op drie manieren.
Omdat niemand zin heeft om tijdens het paasontbijt uren in de keuken te staan en zich het zweet in de bilnaad te werken, zijn het hele makkelijke recepten met matzes. Je hebt weinig ingrediënten nodig, het is zo in elkaar gedraaid en je hoeft ze natuurlijk ook niet direct alle drie te maken. Ik was voor het maken alle varianten ongeveer 30 minuten kwijt. Peanuts, toch?
Waarom eten we matzes tijdens het paasontbijt?
De oorsprong van de matzes ligt bij het Jodendom. Toen het Joodse volk in de vijftiende eeuw voor Christus op stel en sprong moest vluchten, had het geen tijd meer om het brood te laten rijzen. Zij bakten dus broden met het deeg wat zij toen hadden en daaruit zijn de matzes ontstaan.
Veel mensen denken hier waarschijnlijk niet aan tijdens het eten van zo'n heerlijk paasontbijt, maar het is
Een heerlijk paasontbijt met deze matzes op 3 manieren!
Matzes taartje met slagroom en aardbeien
Per taartje heb je 2 matzes nodig. Reken dus van tevoren uit hoeveel jij er moet hebben voor jouw paasontbijt.
- Matzes
- 250 ml slagroom
- 3 eetlepels witte basterdsuiker
- 1 zakje Klopfix
- Aardbeien
- Paaseitjes
Zo maak je het
- Klop de slagroom met de suiker en het zakje Klopfix stijf.
- Snijd de aardbeien in plakjes en de paaseitjes doormidden.
- Spuit de slagroom op de matze en leg de aardbeien er bovenop. Daarop komt weer een matze met slagroom en aardbeien. Als laatste leg je 1 of 2 halve paaseitjes neer.
Matzes met rosbief en ansjovis mayonaise
- Matzes
- 100 ml knoflookmayonaise
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- 1 blikje ansjovisfilets (46 gram, uitgelekt)
- 100 gram rosbief
Zo maak je het
- Doe de knoflookmayonaise, Griekse yoghurt en ansjovisfilets in een kom en pureer alles met een staafmixer. Heb je deze niet? Dan kan je de ansjovis ook heel fijn snijden en alles met de hand door elkaar roeren.
- Leg 2 plakjes rosbief op de matze en drapeer er daarna 1 theelepel ansjovis mayonaise overheen. De matze is extra lekker met verse dille bovenop!
Matzes Caprese
- Matzes
- 2 lekkere, sappige tomaten
- 1 bol mozzarella
- Verse basilicum
- Pesto (Ik gebruikte voor het gemak een potje, maar je kan het natuurlijk ook zelf maken. Claudia van Food from Claudnine heeft daar een lekker recept voor!)
Zo maak je het
- Was de tomaten goed schoon en snijd ze in dunne plakjes.
- Giet het vocht van de mozzarella af en snijd ze op dezelfde manier als de tomaten.
- Pluk de blaadjes basilicum van de plant.
- Begin met een plakje tomaat, daarna een schijfje mozzarella en vervolgens een blaadje basilicum. Herhaal dit totdat de matzes vol zijn. Bovenop doe je een theelepel pesto.
Ik weet zeker dat jij nu nooit meer kiest voor een matze met suiker. Geniet ervan!
Ben je benieuwd naar andere ontbijtjes? Kijk dan eens hier.
Geef een reactie