Boterkoek met sinaasappel en kaneel, dat schreeuwt toch gewoon herfst en Sinterklaas? Ik vind deze smaken in ieder geval prima passen bij het druilige weer en de goedheiligman. Dat de dappere man met zijn paard dit weekend ook nog zijn intrede maakt in ons mooie land, is mooie bijkomstigheid.
Deze boterkoek met sinaasappel en kaneel is alweer het tiende boterkoekrecept op mijn website! Je zou bijna zeggen dat ik ze heel erg lekker vind. Ik ontdekte ook pas na het bedenken van deze boterkoek, dat ik al eerder een Sinterklaas-variant heb gebakken. Heb je meer trek in kruidnootjes dan in sinaasappel? Bak dan dit lekkere exemplaar!
Ingrediënten voor boterkoek met sinaasappel en kaneel
- 200 gram ongezouten roomboter
- 230 gram bloem
- 150 gram donkerbruine basterdsuiker
- Een snufje zout
- 1 ei
- 2 eetlepels kaneel
- 2 (hand)sinaasappels
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht).
- Snijd de koude boter in blokjes en doe ze samen met de basterdsuiker in een kom. Mix alles door elkaar totdat je één geheel hebt.
- Rasp de schil van de beide sinaasappels en knijp er 1 uit. Doe de rasp en sap samen met het ei bij het botermengsel en mix alles nog even goed door elkaar.
- Voeg vervolgens het kaneel, zout en bloem toe en kneed alles met de hand door elkaar totdat je een grote bal hebt.
- Druk het deeg in een bakvorm (ik gebruik gewoon een normale taartvorm, maar je hebt ook speciale boterkoek-versies) en schuif hem voor 25 minuten de oven in. Laat de boterkoek met sinaasappel en kaneel daarna goed afkoelen (minimaal 3 uur in de koelkast) voordat je hem aansnijdt. Dan is hij namelijk op z'n lekkerst.
Geniet ervan en een hele fijne Sinterklaastijd toegewenst!
Geef een reactie