Gabriella van Rosmalen

Food & Lifestyle

  • Lifestyle
    • Eten is liefde
    • Fit zijn is fijn
    • Zuchtjes wind
  • Mindset
  • Kleintjes
    • Lief Roosje – Dagboek
    • Lief Koekje – Dagboek
    • Lief Erwtje – Dagboek
    • Alles over baby’s
    • Mijn Erwtje en ik
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Toetjes
    • Borrelhapjes
    • Lekkere trek
    • Mama proof
    • Friday Favorites
  • Reviews
  • Over Gabriëlla
  • Contact

Hoe zit het met… koemelk versus plantaardige melk?

7 september 2016 by Gabriella Leave a Comment

Ik ben geen melk-fan. De enige keer dat ik melk drink, is als ik op vakantie ben geweest naar het buitenland. Vraag me niet waarom, maar bij thuiskomst smaakt niets me zo lekker als een groot glas koude (koe)melk. Voor mijn havermoutjes en andere recepten gebruik ik altijd plantaardige melk. Het idee hierachter was dat het me gezonder leek, maar is dat wel zo? 

De supermarkten puilen tegenwoordig uit van de plantaardige melksoorten. Vroeger kon je met veel moeite net ergens een pak sojamelk scoren, maar nu zijn zelfs de haver-, rijste-, hazelnoot en amandelmelk serieuze opties. Wat zijn nou de voordelen van koemelk en plantaardige melksoorten? En, niet geheel onbelangrijk, wat maakt ze minder gezond? Ik zocht het uit!

Koemelk: de joeh's en boe's

Koemelk

Koemelk versus plantaardige melk

Gelukkig kunnen we voor feitjes over producten altijd terecht bij het good old voedingscentrum. Hier lees ik dat een vrouw van 26 (mijn leeftijd) rond de 450 ml zuivelproducten per dag moet consumeren. Dit is natuurlijk niet alleen melk, je inname kan ook bestaan uit bijvoorbeeld yoghurt en kaas.

Er zitten best veel voordelen aan koemelk. Zo zit er veel calcium in, wat goed is voor je botten en tanden. Daarnaast bevat koemelk veel verschillende vitamines, zoals B2 en B12. Ook zou het tot je nemen van dierlijke zuivel (zoals koemelk) het risico op darmkanker met wel 15% verlagen. Geen piece of cake als je het mij vraagt.

Daarentegen kleven er ook flink wat nadelen aan de ‘witte motor'. Een Amerikaans bedrijf legt in een onderzoek uit 2010 bijvoorbeeld de link tussen (zeer ernstige) acne en het gebruik van koemelk. Ook ondervindt maar liefst 70% van de wereld darmklachten (waar ze al dan niet van op de hoogte zijn) door het gebruik van koemelk.

De plussen en minnen van plantaardige melk

Zoals ik al aangaf, is de keuze reuze op het gebied van plantaardige melk. Ik zet de 6 meest voorkomende soorten voor je op een rij:

  • Sojamelk
  • Amandelmelk
  • Rijstemelk
  • Hazelnootmelk
  • Kokosmelk
  • Havermelk

Het grote voordeel van plantaardige melk is dat het geen lactose bevat. En dit is nou net het stofje dat bij veel mensen ernstige buikpijn veroorzaakt. Daarnaast zitten in vooral de nootachtige melksoorten veel eiwitten, wat weer enorm handig is voor de sporters onder ons.

Maar de nadelen van plantaardige melk blijven niet onderbelicht. Een van de grootste (vind ik zelf) is dat de productie vaak nogal eens wat te wensen over laat. Veel bestanddelen van deze melksoorten worden uit verre landen gehaald en daar let men niet altijd even goed op het salaris en de leefomstandigheden van de werknemers. Het is natuurlijk niet iets wat direct effect heeft op je lichaam, maar ik wilde je het toch meegeven.

Wat wel van belang is voor jouw gezondheid, is de hoeveelheid suiker die in plantaardige melk zit. Kies altijd voor de ongezoete variant, omdat je anders sloten suiker tegelijkertijd binnen kan krijgen!

Wie heeft er gewonnen?

Ik denk dat ik toch trouw blijf aan mijn de voor mij perfecte combinatie: zuivel van de koe eet ik door middel van yoghurt en de plantaardige melksoorten vind je terug in mijn havermout.

Hoe denk jij erover? Kies jij bijvoorbeeld altijd plantaardig omdat je vegan bent? Ik ben benieuwd! Laat het me weten in de comments, via Instagram of op Facebook.

photo credit: Muesli with strawberries via photopin (license)

Delen is lief!
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Opgeslagen onder: Eten is liefde

« Balans vinden makkelijk? M’n kont.
Zoete trek: vegan snickers! »

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kerstcadeaus

Zoveel te geven tijdens Kerst

Over Gabriëlla

Een goede mama zijn (hoop ik dan), lekker en gezond in mijn vel zitten en een rustige kop hebben, kost een berg tijd en moeite, maar het lukt wel. Hoe? Door heel veel te vallen, nog vaker op te staan en vooral veel te schrijven. Lees verder..

Lekker koken

KokenKoken

Google Ads

Nieuw

  • In een klap reumapatiënt en veganist
  • Maggie’s dagboek – maand 13 en 14
  • Koekjes dagboek – maand 32 & 33
  • Maggie’s dagboek – maand 12
  • Goulash uit de slowcooker

Vers van de pers!

Blogs

  • Baby spam (143)
  • borrelhapjes (33)
  • De lekkerste recepten (71)
  • Diner (82)
  • Eten is liefde (70)
  • Fit zijn is fijn (48)
  • Friday Favorites (37)
  • homepage (610)
  • Lekkere trek (73)
  • Lief Erwtje – Dagboek (80)
  • Lief Koekje – Dagboek (58)
  • Lief Roosje – Dagboek (37)
  • Lunch (14)
  • Mama proof (7)
  • Mijn Erwtje en ik (47)
  • Mindset (84)
  • Ontbijt (31)
  • Reviews (48)
  • Toetjes (16)
  • Uncategorized (1)
  • Van hardlopen word je blij (3)
  • Zuchtjes wind (45)

Copyright © 2025 · Gezond met Gab is eigendom van Gabriella van Rosmalen - Tekstschrijver

Copyright © 2025 · Tasteful Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in