Aan klassiekers moet je je niet wagen, was mijn devies. Maar toen de beroemde boterkoek van mijn moeder me goed afging, durfde ik mijn vaders erwtensoep ook wel aan. Met knikkende knieën natuurlijk, dat geloof je wel. Na een rondje proefdraaien, heb ik het opperhoofd van ons gezin een flinke kom voorgeschoteld. Ik hoef je vast niet uit te leggen dat het recept hier niet had gestaan, als hij deze erwtensoep niet goed had gekeurd.
Het lekkerste is om hem een dag te laten staan. Maak de erwtensoep dus altijd 1 dag van tevoren. Dit recept is (meer dan) genoeg voor 8 kommen soep. Dat maakt dit lekkernij het perfecte gerecht voor een gezellig diner met vrienden of familie. Of om te eten als je zelf heel veel trek hebt natuurlijk.
Ingrediënten
- 2,5 liter water
- 700 gram schouderkarbonade
- 2 schenkels (ongeveer 500 gram)
- 500 gram spliterwten
- 1 hele prei
- 1 hele knolselderij
- 500 gram vastkokende aardappelen
- 300 gram winterwortelen
- 2 laurierblaadjes
- 300 gram rookworst
- Peper en zout naar smaak
Iedereen klaar? Bakken maar!
- Breng in een grote pan 2,5 liter water aan de kook en doe daar de schouderkarbonade en de schenkels in. Laat het gedurende een uur zachtjes koken.
- Haal het vlees eruit. De karbonade bewaar je voor straks en de schenkel mag weg. Voeg de spliterwten en de laurierblaadjes toe aan de bouillon en laat ze minimaal een uur zachtjes koken. Let wel op wat de verpakking van jouw erwten zegt. Soms moeten ze iets langer of iets korter.
- Snijd de wortels, prei, de knolselderij en de aardappelen in gelijke stukken en voeg deze bij de erwten. Dit mag nog 20 minuten op een laag vuurtje blijven staan.
Voor nu is de soep klaar. Zet het vuur uit en laat de pan een dag met rust. Geduld is een schone zaak!
- Zet de erwtensoep weer op een laag vuurtje en roer het goed door.
- De rookworst en de schouderkarbonade mogen in plakjes worden gesneden en worden toegevoegd aan de soep. Voeg naar smaak zout en peper toe. Ook een goed idee: zet het op tafel, zodat de eters zelf kunnen bepalen hoeveel ze in de erwtensoep mikken.
Vergeet voor het opdienen de laurierblaadjes niet uit de soep te halen. Geniet ervan!
Geef een reactie