Gabriella van Rosmalen

Food & Lifestyle

  • Lifestyle
    • Eten is liefde
    • Fit zijn is fijn
    • Zuchtjes wind
  • Mindset
  • Kleintjes
    • Lief Roosje – Dagboek
    • Lief Koekje – Dagboek
    • Lief Erwtje – Dagboek
    • Alles over baby’s
    • Mijn Erwtje en ik
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Toetjes
    • Borrelhapjes
    • Lekkere trek
    • Mama proof
    • Friday Favorites
  • Reviews
  • Over Gabriëlla
  • Contact

Citroen cupcakes met lakrids botercrème

17 oktober 2019 by Gabriella Leave a Comment

Citroen cupcakes met wat voor botercrème? Ik hoor het je bijna denken! Het zijn overheerlijke, frisse cupcakes met een hele fijne, zachte droptopping. Na onze vakantie in Denemarken heb ik een potje lakridspoeder mee naar huis gesmokkeld en daar deze bijzondere citroen cupcakes met lakrids botercrème mee gemaakt.

citroen cupcakes met lakrids botercreme

Lakrids is drop (met een sterke lauriersmaak) en is, voor zover ik weet, typisch Deens. Je vindt in het land ook heerlijke lakrids-ijsjes en andere creatieve etenswaren met deze toevoeging. Ik ben zelf echt gek op drop, dus toen ik het potje tegenkwam, verdween het direct in mijn tas.

Gelukkig hoef je voor dit bijzondere poeder niet helemaal naar Denemarken te rijden, bij Nordic Blends verkopen ze het ook!

De ingrediënten voor citroen cupcakes met lakrids botercrème

Voor de citroen cupcakes:

  • 180 gram boter
  • 140 gram witte basterdsuiker
  • 2 citroenen
  • 4 eieren
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • Een klein beetje zout
  • Lemon curd (je kan hem zelf maken, maar ook uit een potje gebruiken)

Voor de lakrids botercrème:

  • 25 gram witte bloem
  • 120 ml melk
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram poedersuiker
  • 3 theelepels lakrids poeder
  • Eventueel: laurierdrop voor de topping

Met dit recept maak je ongeveer 10 cupcakes.

citroen cupcakes met lakrids botercreme

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)
  2. Doe de boter en suiker in een kom en mix deze totdat het een luchtig geheel wordt. Doe daarna een voor een (heel rustig!) de eieren erbij. Als je dit te snel doet, smaken de cupcakes heel ei-ig, en dat is niet lekker.
  3. Raps twee citroenen en knijp er een uit. Voeg de rasp en het sap ook toe aan de mix.
  4. Vervolg doe je voorzichtig de bloem en het zout erbij.
  5. Schep het beslag in de vormpjes en zet ze voor 20 minuten in de oven. Je weet dat ze gaar zijn als je er met een satéprikker in prikt en deze komt er schoon weer uit.
  6. Laat de cupcakes na het bakken helemaal afkoelen en maak vervolgens een kuiltje aan de bovenkant van de cupcake. Is de lemon curd nog niet vloeibaar? Verwarm dan twee eetlepels in een kommetje even kort in de magnetron. Giet de lemon curd vervolgens in de kuiltjes en zet de cupcakes in de koelkast.
  7. Tijd voor de botercrème! Doe de bloem samen met de melk in een pannetje en breng het voorzichtig aan de kook. Ondertussen roer jij met een garde alsof je leven ervan afhangt om stukjes te voorkomen. Het mengsel is klaar als je er een satéprikker rechtop in kan zetten.
  8. Giet het op een plat bord en dek het af met een stukje huishoudfolie. Zo koelt het het snelst af en voorkom je een velletje. Heb je het idee dat er nog veel klontjes inzitten? Duw het mengsel dan eerst door een zeef. Geen paniek, dat gebeurt mij ook nog regelmatig!
  9. Doe de boter en poedersuiker in een andere kom en klop dit luchtig. Tipje van mijn kant: zeef de poedersuiker eerst en dek de kom af met een theedoek om te voorkomen dat de hele keuken onder de poedersuiker zit. Voeg vervolgens het lakrids poeder toe.
  10. Is je papje helemaal afgekoeld? Mix deze dan voor 5 minuten stevig door je botermengsel heen, zodat je een luchtig geheel krijgt! Daarna zet je de lakrids botercrème voor 30 minuten in de koelkast.
  11. Doe de botercrème in een spuitzak en decoreer de cupcakes ermee. Ik heb bovenop een paar lakrids korrels gestrooid, maar deze zijn niet te koop in Nederland. Je kan daarvoor natuurlijk ook gewoon een paar laurierdropjes in kleine stukjes snijden.

Geniet ervan!

citroen cupcakes met lakrids botercreme
Delen is lief!
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Opgeslagen onder: De lekkerste recepten Tagged With: Lekker & gezond

« Leuke uitspraken van peuters – van je dochter moet je het hebben
Help, mijn man heeft een hobby »

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kerstcadeaus

Zoveel te geven tijdens Kerst

Over Gabriëlla

Een goede mama zijn (hoop ik dan), lekker en gezond in mijn vel zitten en een rustige kop hebben, kost een berg tijd en moeite, maar het lukt wel. Hoe? Door heel veel te vallen, nog vaker op te staan en vooral veel te schrijven. Lees verder..

Lekker koken

KokenKoken

Google Ads

Nieuw

  • In een klap reumapatiënt en veganist
  • Maggie’s dagboek – maand 13 en 14
  • Koekjes dagboek – maand 32 & 33
  • Maggie’s dagboek – maand 12
  • Goulash uit de slowcooker

Vers van de pers!

Blogs

  • Baby spam (143)
  • borrelhapjes (33)
  • De lekkerste recepten (71)
  • Diner (82)
  • Eten is liefde (70)
  • Fit zijn is fijn (48)
  • Friday Favorites (37)
  • homepage (610)
  • Lekkere trek (73)
  • Lief Erwtje – Dagboek (80)
  • Lief Koekje – Dagboek (58)
  • Lief Roosje – Dagboek (37)
  • Lunch (14)
  • Mama proof (7)
  • Mijn Erwtje en ik (47)
  • Mindset (84)
  • Ontbijt (31)
  • Reviews (48)
  • Toetjes (16)
  • Uncategorized (1)
  • Van hardlopen word je blij (3)
  • Zuchtjes wind (45)

Copyright © 2025 · Gezond met Gab is eigendom van Gabriella van Rosmalen - Tekstschrijver

Copyright © 2025 · Tasteful Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in